Zamanı Aşan Şair, Akif

O herhangi bir şair değildir
Mehmet Akif’in herhangi bir şair olmadığını belirten Ejder Okumuş, “Akif’in ruh ve düşünce dünyasını, ahlaka ilişkin yaklaşımlarını, Kuran, iman ve meclisteki kayıtlarına göre İslam şairi oluşunu anlamak istiyorsak üstadın yaşadığı dönemin sosyal, kültürel, ahlaki, ekonomik ve kültürel şartlarını bilmeden, masaya yatırmadan, sadece O’nu anarak anlamamız çok da mümkün olmayacaktır. Mehmet Akif herhangi bir şair değildir. Kendi tarihini, kendi zamanını aşan bir şairdir.  O’nun şiirlerinin arka planında Kuran var. Doğruluk ve bilgelik var. Hayatının her anında şiiri ile düşüncesini konuşturan bambaşka bir şairdir. Beyazıd Camii ve Süleymaniye Kürsüsü’nde vaaz verirken, Kastamonu’da hutbe okurken yine şiirle çıkıyor insanların karşısına” şeklinde konuştu.

Şiirlerini yaşayarak yazdı
Prof. Dr. Ejder Okumuş konuşmasının son bölümünde, “Mehmet Akif tembelliğe, sömürüye, kötü ahlaka, hukuksuzluğa, hürriyet ve toplum düşmanlarına karşı coşku ve heyecanla, ruhuyla ve kalemiyle savaşmıştır. Mehmet Akif, şiirlerini hiçbir zaman masa başına oturarak yazmamıştır. Toplumsal hayatın bütün sahnelerinde yer almış ve tüm şiirlerini o sahnelerde, çok farklı coğrafyalarda, üstlendiği misyonun gereğini yerine getirmek üzere, yaşayarak yazmıştır. Mehmet Akif, modernliği üst perdeye koyarak ülkeyi daha çok ahlaksızlığa sürükleyecek her harekete şiddetle karşı çıkmıştır.

 

Kültür ve Sosyal İşler’e Teşekkür
Son birkaç yıldır Akif ile ilgili programlar, kitaplar, çalışmalar artmaya başladı. Bunlar çok sevindirici gelişmelerdir. Ancak hala almamız gereken mesafeyi aldığımız kanaatinde değilim. Tüm neslimizin Akif’i anlaması için çok canlı programlar yapılmalıdır. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nı özellikle tebrik ediyorum. Bizler programlarınızın sıkı takipçileriyiz. Başarılı çalışmalarını devam ettiriyorlar” ifadelerini kullandı.

Sakarya Barosu Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, konferansın sonunda Prof. Dr. Ejder Okumuş’a teşekkür ederek minyatür çalışması takdim etti.