Ulaşımın Anayasasını Hazırlıyoruz

Geleceğin Sakarya’sını inşa ediyoruz
Sakarya’nın hızla büyümekte ve gelişmekte olduğunu ve bu gelişmeye paralel rehbersiz ve plansız bir ulaşım düzenlemesine gidemeyeceklerini belirterek açılış konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı İsmail Yolcu, “İleride daha büyük problemlerle karşılaşmamak için kentin sürdürülebilir ve dinamik ulaşım altyapısını sağlaması bakımından SUAP çok önemlidir. Planın en önemli aşamalarından biri olan anketlere vatandaşlarımızın destek vermesini önemle rica ediyoruz. Çünkü yapılacak her katkı geleceğin Sakarya’sını inşa etme yolunda bizlere rehber olacaktır” dedi.

Sakarya’nın tamamını içeren bir plan, SUAP
29 yıllık çalışma hayatından kesitler sunarak konuşmasına başlayan Ulaşım Ana Planı müellifi Mescioğlu Firması Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Mesci, Sakarya’nın geleceğinin planlanacağı bir oluşumda, mühendis olarak yer alacak olmaktan duyduğu heyecanı dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun mühendise ve mühendisliğe verdiği önem ve destekten ötürü de memnuniyet duyduğunu söyleyen Ayhan Mesci, “Çalışma hayatımızda bugüne kadar birçok önemli projeye imza attık. İstanbul ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri ile Karayolları Genel Müdürlüğü ile ortak projelere imza attık, Hızlı Tren konusunda önemli çalışmalarda bulunduk. Ancak Sakarya gibi bir büyükşehirin tamamını içeren bir plan, bir mühendis olarak bize ayrı bir heyecan veriyor. Çünkü bu planla hep birlikte bir kentin geleceğini oluşturacağız. Mutluyuz ve gururluyuz. Kentin tüm aktörlerinin bu çok önemli ve bir o kadar da anlamlı çalışmada bizlere destek vereceklerini umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

Şeffaflık en büyük gücümüzdür
Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği çeşitli çalışmalar vesilesi ile, SUAP Tanıtım Toplantı’sında Sakaryalılarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Birbirinden başarılı çalışmalara imza atan ve şehrimiz için büyük önem arz eden Ulaşım Ana Planı çalışmasını hayata geçiren değerli Ulaşım Daire Başkanlığımıza da teşekkür ve takdirlerimi sunuyorum. Malum olduğu üzere Ulaşım Ana Planı seçim beyannamemizde de yer alan bir çalışmaydı. Az sonra projeyi yürütecek olan arkadaşlarımız teknik manada gerekli açıklamaları uzun uzun yapacaklar. İnşallah sizlerinde bu konuda yapacakları katkılar olacaktır. Sizin katkılarınız, eleştirileriniz bu projenin istikametini belirleme hususunda büyük önem arz etmektedir. Birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Tam 3 yıl önce göreve geldiğimizde kamuoyuna yani sizlere bazı sözler vermiştik. Her işimizde katılımcı belediyecilik anlayışıyla hareket edeceğimizin, adaletten ve şeffaflıktan zerre taviz vermeyeceğimizin, paydaşlarımızın fikirlerine büyük önem vereceğimizin, sorunlardan kaçmayacağımızın ve asla sorunları hasıraltı etmeyeceğimizin, statükoya teslim olmayacağımızın sözünü vermiştik. Hamdolsun bugüne kadar verdiğimiz sözlerin hepsine bağlı kaldık, arkasında durduk. İlkelerimizden asla taviz vermedik. Bugün bu toplantıda şahit olduğunuz gibi sadece günü kurtarmanın derdinde olmadan şehrimizin geleceğine yön verecek çalışmalara imza attık. Şeffaflık en büyük gücümüzdür dedik ve tüm çalışmalarımızdan herkesi haberdar ettik. Yaptığımız işlerin hukuka uygun olmasının yanında ahlaka da uygun olmasına dikkat ettik. İşte böyle bir belediyecilik anlayışıyla hareket ettik ve bu şekilde de yolumuza devam edeceğiz” dedi.

 

Şehrin geleceğini doğru planlıyoruz
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de ciddi değişimlerin yaşandığını belirterek sözlerini sürdüren Başkan Zeki Toçoğlu, “Ülkemizde dünle bugün arasında büyük farklılıklar söz konusu. Bu değişim doğal haliyle toplumları, milletleri, şehirleri, ülkeleri de etkisi altına alıyor. Eğer siz kendinizi, şehrinizi ve ülkenizi bu değişim karşısında güçlü kılmak ve ayakta tutmak istiyorsanız bu süreci doğru analiz etmek ve bu sürece uygun kararlar almak zorundasınız. Biz bu gerçekler ışığında şehrimizin bugününe dönük çalışmaları bir yandan hayata geçirirken öte yandan da Sakarya’nın geleceğini doğru planlamanın gayreti içindeyiz. Şehir içinde büyük sıkışıklığa neden olan ve yenilikler karşısında sıkıntıya düşen nakliyeci esnafımızın gelişen şartlara uygun mekânlarda ticaretini sürdürmesi için yeni Tır Parkı Projesi’ni de, süpürgeci esnafımızın kendini yenilemesine katkı sağlaması adına sağlıklı ortamlarda ticaretini sürdürmesi için Süpürgeciler Sitesi’ni de, hayvan pazarını şehir içinden çıkarma projemizi de, şehrimizin ulaşım alanında geleceğini planlayacağımız Ulaşım Ana Planı Projesi’ni de bu bakış açısıyla hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

 

Sakarya’yı raylı sisteme kavuşturuyoruz
Temel amaçlarının, Sakarya’nın daha hızlı, daha güvenli, daha konforlu ve daha ucuz entegre bir ulaşım ağına kavuşturmak olduğunu ifade eden Başkan Toçoğlu, “SUAP’I, geleceği öngörerek, “Sakarya Çevre Düzeni Planı” ve “Büyükşehir Nazım İmar Planı”yla uyumlu olarak yapıyoruz. Bu çerçevede hane anketlerimize başladık. Yaklaşık 8 bin kişiyle yüz yüze görüşmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu toplantının haricinde ilgili meslek kuruluşlarıyla, akademisyenlerimizle, basın mensuplarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla görüşmelerimize devam edeceğiz. Ulaşımda hedeflediğimiz amaç doğrultusunda daha önce KART 54 uygulamasını hayata geçirdik. Ulaşım araçlarımızı yeniledik. 36 adet konforlu, çağdaş ve aynı zamanda engelli dostu otobüsü hizmete soktuk. Mevcut 2 körüklü otobüse ilaveten 4 körüklü otobüsümüz daha yakında halkımızın hizmetine girecek. 20 otobüsün ihalesini de inşallah Mayıs ayının ilk haftası yapacağız. Ayrıca Sakarya’yı raylı sisteme kavuşturuyoruz. Önce Arifiye’den kent merkezine raylı sistemle ulaşım sağlayacağız. Şunu da belirtmek isterim ki, SUAP’ın başarısı biraz da halkımızın, yani sizlerin katkısına bağlı. Her iş gibi bu iş de ilgili uzmanlar tarafından yapılacak. Ulaşım Master Planı her kesimi ilgilendiren önemli bir konu. Her konuda olduğu gibi bu konuda da görüşlerinizi, önerilerinizi, eleştirilerinizi mutlaka bekliyoruz. İlginize teşekkür ediyor, Ulaşım Master Planı’nın şehrimize, halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

Daha ucuz maliyet, daha modern gelişme
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun konuşmasının ardından Ulaşım Ana Planı oturumuna geçildi. Oturum Başkanlığı’nı Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan’ın yaptığı oturumda, Mescioğlu Mühendislik Bölge Müdürü SUAP Proje Yürütücüsü Hüseyin Gülmez, İnşaat Yüksek Mühendisi, SUAP Proje Müdürü Hakan Koç, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı İsmail Yolcu ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir Bölge Planlama Bölüm Başkanı, SUAP Proje Danışmanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Ana Planı Danışmanı, Amerika Birleşik Devletleri’nde Ulaşım Ana Planı konusunda danışmanlıklarda bulunmuş Prof. Dr. Murat Çelik birer konuşma yaptılar.

Düzenlenen oturumun ilk konuşmasında Türkiye’de Ulaşım Ana Planı’nın çok yeni bir kavram olduğunu ve 2000 yılından sonra kurumsallaşma sürecine girdiğini açıklayan SUAP Danışmanı Prof. Dr. Murat Çelik, “Öncelikle Sakarya’nın diğer illere nazaran çok daha ucuz bir maliyetle, daha modern gelişmesini sağlayacak olan SUAP Proje’sine büyük önem veren Sayın Başkanımız Zeki Toçoğlu’na ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu proje, belediyenin kaynaklarını akıllı kullanma konusunda bir perspektif açacaktır. İzmit, İstanbul, Bursa’da yabancı ortaklıkların kurulmasına nazaran Sakarya’da Türkiye’de ilk kez yerli bir firma ile ortak çalışılacak. Bu çok önemli bir ayrıntıdır. Yabancı firmalarının tecrübe kazanma ve öğrenme süresinden kazanç sağlanarak, belediyede ofis açılarak ve belediye personeli ile ortak çalışılarak, öğrenerek, öğreterek bir çalışmaya imza atılacak” dedi.

 

Muhtarlarımıza ve vatandaşlarımıza büyük görev düşüyor
Sakarya’da yaklaşık 250 bin hanenin olduğunu ve ulaşım anlayışını tespit etmede modern ve tekniğe uygun araştırma yöntemlerinin uygulanacağını söyleyerek konuşmasına devam eden Prof. Çelik, “SUAP’ın en önemli ayağı olan hane anketlerinde, ulaşacağımız vatandaşlarımız görüşme taleplerimize olumsuz yanıt verdiklerinde ulaşım davranışlarını tespit etme konusunda sıkıntı yaşarız. Bu konuda muhtarlarımıza büyük görev düşmektedir. Ailelerle konuşmalı ve projeyi anlatmalıdırlar” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, Sakarya’ya özel ve Türkiye’nin en güncel şartnamesinin hazırlandığını ifade ederek, “Sakarya’nın bütününü ele alan, güncel bir çalışma yapıyoruz. SUAP, Nazım İmar Planı ve Çevre Düzeni Planı’na uygun bir şekilde şekillenmiştir. SUAP, 2023 vizyonuna uygun, insanı ve insan ihtiyaçlarını merkeze alan ve periyodik olarak güncellenecek bir plan olacaktır” dedi.

 

Haziran 2013’te tamam
Mescioğlu Mühendislik Bölge Müdürü SUAP Proje Yürütücüsü Hüseyin Gülmez, Mescioğlu firmasını tanıtan bir video eşliğinde Sakarya Ulaşım Ana Planı’ndaki çalışmaları içeren bir sunum gerçekleştirdi. SUAP’ın 16 aylık bir çalışma olduğunu ve Haziran 2013’te Sakaryalıların hizmetine sunulacağını açıklayan Hüseyin Gülmez, Sakarya’nın 16 büyükşehir arasında 14. sırada olduğunu ve bin kişiye düşen otomobil sayısının 90 olduğunu söyledi. Gülmez, “Sakarya ulaşımda çok önemli bir noktadadır. Hükümetimizin de açıkladığı ulaşım makro projeleri ile birlikte Sakarya’ya büyük bir ulaşım yükü de gelecektir. İşte biz SUAP ile gerçekleşecek olan ve Sakarya’yı ilgilendiren makro projeleri etüt ve analiz edeceğiz” dedi.

30 bin kişi ile yüz yüze görüşme
SUAP Projesi ile Sakarya’da ulaşım konusunda 30 bin kişi ile yüz yüze görüşme yapılacağını, otoparklar, yaya ve bisiklet ulaşımı konusunda 2500 kişi ile görüşüleceğini ve kavşaklarda trafik sayımlarının da yapılacağını ifade eden Proje Yürütücüsü Hüseyin Gülmez, “2023 büyüme oranları bizim projemizin altlığını oluşturacaktır. Projemiz ile birlikte, yeni yol güzergahları, kavşak önerileri, sinyalize kavşaklarda düzenleme, mevcut kavşaklarda düzenlemeler, toplu taşımalarda yeni hatlar ve mevcut hatlarda düzenlemeler, yaya ulaşımı ve yayalaştırma, bisiklet, motosiklet ve otopark ve şehirlerarası toplu taşımada var olacak önerilerimizle, yayalara önem veren ve insan merkezine dayalı bir ulaşım anlayışını Sakarya’mıza sunmuş olacağız” diye konuştu. 

Daha yaşanabilir, modern bir Sakarya
SUAP Projesi’nde 5 adet katlı 30 adet hemzemin kavşak avan projelerinin de düzenleneceğini açıklayan Hüseyin Gülmez, “Projeksiyon yılı olan 2023’ün ulaşım altyapısını ve işletme ihtiyaçlarını öngören SUAP’ın geliştirilmesi 3 aşamada olacaktır. Projemiz, sürdürülebilir ve insan odaklı, mali ve teknik açıdan uygulanabilir, planlama kararları ile uyumlu olacak ve bu sayede daha yaşanabilir modern bir kent hüviyetine kavuşacağız. Kısa, orta ve uzun vadeli projelerimizde Sakarya Ulaşım Ana Planı (SUAP) paydaşlarımız, Yerel Merkezli İdareler, Sivil Toplum Kuruluşları, Üniversite, Meslek Odaları ve Örgütler, Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlar ve Sakarya Halkı olacaktır. Verilerin paylaşımı konusunda İlçe Belediyelerin yardım ve katkılarının, sahada yapacağımız çalışmalarda Emniyet Teşkilatımızın desteği çok önemlidir” dedi.

 

Vatandaşlarımızdan katkı bekliyoruz
Sakarya Ulaşım Ana Planı Proje aşamalarının her birinde görüş ve düşünce almayı çok önemsediklerinin altını çizen Mescioğlu Mühendislik Bölge Müdürü SUAP Proje Yürütücüsü Hüseyin Gülmez, “Vatandaşlarımızın projelerimize destek vermelerini bekliyoruz. Vatandaşlarımız görüş ve önerilerini 444 4 054 Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası’nı arayarak, ulasim@sakarya.bel.tr adresine mail yollayarak SUAP Projelerine katkı sağlamalarını önemle rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Oturumun son bölümünde soru cevap kısmına geçildi. Oturumun konuşmacıları, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Muhtarlar, Oda Başkanları ve üniversiteden hocaların sorularına cevap verdi.