Büyükşehir Belediyesi Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri AKM’de düzenlenen Rüyâ Burcunda Bir Yazar: Ahmet Hamdi Tanpınar isimli panel ile devam etti. Panelde konuşan Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, “Şiirleri, romanları, hikayeleri, denemeleri ve günlükleri ile son yüz yıllık kültür hikayemizde kesinlikle göz ardı edilmeyecek bir isim, kendi sorunlarımızı görmemiz açısından da çok iyi bir ayna” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri AKM’de düzenlenen ‘Rüyâ Burcunda Bir Yazar: Ahmet Hamdi Tanpınar’ isimli panel ile devam etti. Panelin moderatörlüğünü Şair Ercan Yılmaz üstlenirken, Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan İnci ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Uçman konuşmacı olarak yer aldı. Sakaryalılar tarafından yoğun ilgi gösterilen paneli, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk’te yerinde takip etti.

Bir hülya adamı
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın sadece Türk Edebiyatı’nın değil, yakın dönem Türk kültürünün de en nev-i şahsına mühasır isimleriden birisi olduğunu söyleyen Şair Ercan Yılmaz, “Tanpınar’ın estetiğini belirleyen, estetiğinin merkezinde yer alan kavramlardan birisi rüyadır. Antalyalı Genç Kıza Mektup’ta Tanpınar şöyle diyor; “Bulunduğunuz memleketin, belki de orada doğduğunuzdan hayatımda mühim bir yeri vardır. Sizin sahillerinizde o denize bakarak, o lodos dalgalarını seyrederek, benim gençliğimde şimdikinden çok daha az meyve veren bahçelerinde dolaşırken ilk şiirlerimi tasavvur ettim ve edebiyattan başka bir şey yapamayacağımı anladım. Yavaş yavaş bir hülya adamı oldum.”

Tanpınar bir aynadır
Çözüm arayan çoğu yazarın Tanpınar’a mutlaka başvurduğunu ifade eden Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Yılmaz Daşçıoğlu, “Çünkü Tanpınar ülkemizde yaşanan o dönüşümü eserlerinde en güzel şekilde yansıtmıştır. Teorik, estetik problemler ile ilgilenenlere de istediklerini verir Tanpınar. Kendisi 1990’lardan sonra daha çok ilgi görmüş. Şiirleri, romanları, hikayeleri, denemeleri ve günlükleri ile son yüz yıllık kültür hikayemizde kesinlikle ıskalanmayacak bir isim, kendi sorunlarımızı görmemiz açısından çok iyi bir ayna” diye konuştu.

Mazi daima mevcuttur
Yahya Kemal ile tanışması ile birlikte Tanpınar’ın ondan çok şeyler öğrendiğini belirten Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan İnci, “Yahya Kemal, Tanpınar’a ‘biz kimiz ve neyiz?’ sorularını sormayı öğretmiş, Tanpınar da tüm yazarlık hayatında bu soruları sorarak hareket etmiştir. Cumhuriyet sonrası eski kültürden uzaklaşmayı eleştirmiş fakat harf inkılabı dışında çağdaşlaşmaya da karşı çıkmamıştır. Yine de kültür ve öz değerlerden kopuşu eleştirir. Mazi daima mevcuttur der. Kendisi eserlerinde modern zamanların yalnız ve huzursuz insanına geçmişle bağ kurmanın tüyolarını vermiş, onlara bir bütünün parçası olduklarını hissetirmeye çalışmıştır” ifadelerini kullandı.

Farklı kültür birikimi
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Uçman ise Tanpınar’ın çok yönlü bir şahsiyet olduğunun altını çizerek; “Hikayeleri kendi döneminde çok önemli ve döneminden ileri eserler. Romanları, şiirleri var. Öldükten sonra şair olarak hatırlanmak istemiş. ‘Yaşadığım Gibi’ ve ‘Beş Şehir’ isimlerinde benzerlerinden çok farklı denemeleri var. ’19. Asır Türk Edebiyatı Tarihi’ eseri de çok donanımlı. Bunların dışında resmi, Klasik Türk Musikisini, batı musikisini, heykeli çok iyi bilen yeni şeyler öğrenme merakı ile çağdaşlarından farklı kültür birikimine sahip bir yazar” şeklinde konuştu.