Sapanca Şiir Akşamları’nın ilk gün konuğu Usta Yazar Rasim Özdenören oldu. Şairlerle hatıralarını katılımcılar ile paylaşan Özdenören, “Kelimeler, cümleler seneler sonra muhatabını bulduğu anda tekrar ihya olur. Hiçbir kelam boşlukta kalmıyor. Bugün 7 Güzel Adam dizisiyle muhatabına ulaşabilir, yarın başka şekilde ulaşır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Ekim Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen 15. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları AKM’de düzenlenen Şairlerle Hatıralar konulu panel ile başladı. Rasim Özdenören’in şairlerle anılarını paylaştığı programa AK Parti Sakarya Milletvekili Adayı Prof. Dr. Mustafa İsen, Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, Sapanca Kaymakamı Süleyman Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk ve çok sayıda izleyici katıldı.

Etkinlikler Aralıksız Sürecek
Programın açılış konuşmasını yapan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi başkanı İbrahim Aktürk, “2001 yılından bu yana geleneksel hale gelen Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları’nın 15.’sini, bu yıl Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı olarak düzenliyoruz. Formatı yenilenen şekliyle Sapanca Şiir Akşamları; inanıyoruz ki şiire daha sahici mecralar oluşturacaktır. Seçkin oyunlardan konserlere, panellerden söyleşi ve sergilere yeni sezonda da etkinliklerimiz aralıksız sürecek. Şehrimize ve kültür iklimimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Öncü Büyükşehir
Programın devamında konuşan AK Parti Sakarya Milletvekili Adayı Prof. Dr. Mustafa İsen, “Sapanca Şiir Akşamları’nın bu yıl 15.’sini gerçekleştiriyoruz.1999 depreminden sonra Sakarya için çok yönlü arayışlar söz konusuydu. Bu çerçevede şehrin bir anlamda psikolojisine katkı sağlamak ve kültür sanatı da bir enstrüman olarak kullanmak düşüncesiyle böyle bir yapılanma başlamıştı. 15 yıl boyunca da başarıyla uygulandı. Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz de Türkiye’de kültürel faaliyetler arasında gerçekten öncü konumdadır. İnşallah bu faaliyetlerin dalga dalga daha nice yıllara ulaşmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Edebi Hayatımızın Dönüm Noktası
Moderatörlüğünü Ercan Yılmaz’ın yaptığı programda Rasim Özdenören şairlerle hatıralarını katılımcılar ile paylaştı. Marmara Kıraathanesi günlerinden bahseden Özdenören, “Marmara Kıraathanesi bizim edebi hayatımızın dönüm noktalarındandır. Bu kıraathanenin müdavimleri arasında Necip Fazıl, Peyami Safa, Ahmet Hamdi, Yahya Kemal gibi ustalar yer alıyordu. 1960’lı yılların başlarından itibaren Marmara Kıraathanesi yeni yerine taşındı. Burada yeni bir nesille tanıştı. Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Alaaddin Özdenören, Erdem Beyazıt ve kısmen Nuri Pakdil bulunurduk. O zamanlar ev ortamları müsait olmadığından yazı yazmak öyle kolay olmazdı. Bu açıdan kahvehaneler kurtarıcı rolü üstlenmiştir” diye konuştu.

Hayranlığım Arttı
Necip Fazıl ile tanışma hadisesini de katılımcılar ile paylaşan Özdenören, “Necip Fazıl ile tanışmamızı Sezai Karakoç sağladı. 1962 yılının bahar aylarında cezaevinden yeni tahliye olduğu zamanda Sezai Karakoç ile Necip Fazıl’ın evine gittik. Necip Fazıl olağanüstü zeki bir insandı. Necip Fazıl’ın ne az okuduğunu ne de okuduğunu gören vardı. Üstad çok hızlı bir şekilde kavrardı. Kendi kitabını yazarken de okuduğu kitaptan neresi lazım ise orayı yırtar alırdı. Onu tanıdığımda ona olan hayranlığım da arttı” dedi.

Neysek Oyuz
Yedi Güzel Adam dizisi ile ilgilide değerlendirmelerde bulunan Rasim Özdenören, “7 Güzel Adam dizisi olmasaydı bir başka programla veya başka sebeple bu insanlar bir biçimde gündeme gelecekti. Kelimeler, cümleler seneler sonra muhatabını bulduğu anda tekrar ihya olur. Hiçbir kelam boşlukta kalmıyor. Bugün öyle bir diziyle muhatabına ulaşabilir, yarın başka şekilde ulaşır. Hamdolsun diziden önce kendimi ne olarak görüyorsam, şimdi de öyleyiz” ifadelerini kullandı. Programın sonunda Özdenören, okuyucularının kitaplarını imzaladı.