Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Bir Medeniyet Mimarı; Turgut Cansever’ konulu konferansta konuşan Yazar Mustafa Armağan, “Cansever’in gözünde şehirler, insanların güzellik, huzur ve estetikle yaşadıkları mekânlardır. Bilge mimar ısrarla şunu söylemiştir; ‘Geleneğimizde var olan insana ve çevreye saygıyı önceleyerek, mimarlık ve şehirciliğimizin tahribata uğramamasının mücadelesini vermeliyiz’” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Bir Medeniyet Mimarı; Turgut Cansever’ konulu konferans ile devam etti. Adapazarı Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcı Zafer Poyraz, Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk,  Zabıta Dairesi Başkanı Yusuf Türkan ve kültür sanat dostları yer aldı.

Şehrin Ruhu
Programa konuşmacı olarak katılan Yazar Mustafa Armağan gökdelenlerin şehrin ruhunu ortadan kaldırdığının altını çizdi. Armağan, “Şehirlerimizde yüksek katlı binalar yükseliyor. Gördüğümüz üzere yüksek katlı binalar kültürel mirasımıza gölge düşürüyor. Normalde yüksek katlı bu yapılar olmasa, mimarimizin eşsiz güzellikleri gün yüzüne çıkacak. İşte Turgut Cansever bu konuya 1960’lı yıllarda değinmiştir. Çarpık yapılaşmanın, yüksek katlı binaların şehirleri işgal etmemesi gerektiğini savunmuştur. Güzellikleri yok ederek, yüksek katlı yapılar inşa etmek modernleşme olarak değerlendirilemez” diye konuştu.

Güzellik, Huzur ve Estetik
Yazar Mustafa Armağan konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Ahşap evlerin her biri sanat eserleridir. Turgut Cansever toplumu bu konuda bilinçlendirmeyi bir an olsun ihmal etmemiştir. Cansever’in gözünde şehirler, insanların güzellik, huzur ve estetikle yaşadıkları mekânlardır. Bilge mimar ısrarla şunu söylemiştir; ‘Geleneğimizde var olan insana ve çevreye saygıyı önceleyerek, mimarlık ve şehirciliğimizin tahribata uğramamasının mücadelesini vermeliyiz’” ifadelerini kullandı. Programın sonunda Genel Sekreter Yardımcısı Poyraz, Yazar Armağan’a teşekkür ederek, günün anısına hediye takdim etti.