Sapanca Gölü için Tarihi İmza

Su kaynağının korunması esaslara bağlanıyor
Su Yönetimi Protokolü hakkında açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, “Su Yönetimi Genel Müdürlüğü olarak bölgedeki su kaynağının korunabilmesi için yapılması gereken hususların neler olduğunu ortaya koyan bir sözleşme hazırladık. Bu sözleşme ile her iki ilimizin de yöneticileri üzerlerine düşen hususları yerine getireceklerini taahhüt ediyorlar. Biz de tatlı su kaynağının kirletici potansiyeli nedir? Hangi kirletici kaynaklar var ve nasıl kontrol altına alınabilirler? Mevcut su kullanımı nedir ve su ihtiyacı arttıkça su kaynağımız nasıl kullanılacak? Bununla ilgili hususları esaslara bağlamayı arzu ediyoruz. Bu esasları dikkate alarak kaynaklarımızın uygun şekilde kullanılmasını sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

En değerli su kaynağı
Sapanca Gölü’nün her iki il için tek tatlı su kaynağı olmadığını ancak kullanılabilirlik açısından en değerli su kaynağı olduğunu belirten Cumali Kınacı, “Her iki ilimiz alternatif su kaynakları konusunda da çalışma yapıyorlar. Mesela Sakarya İlimiz Akçay Projesi üzerinde çalışıyor. Kocaeli ilimiz Namazgâh Barajı ile ilgili çalışmalar yapıyor. Mevcut su kaynaklarının uygun bir şekilde paylaşılması ve kullanılması söz konusudur. Toplantıyı düzenleyen belediye başkanlarımıza şükran borcumu ifade ediyorum. Su yöneticilerimizi de gayretli çalışmalarından ötürü de tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Görevimizin öneminin farkındayız
Önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve bu toplantının gerçekleşmesinden dolayı mutlu olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Sayın Genel Müdürümüzün de ifade ettiği gibi Sapanca Gölü her iki şehrimiz için çok büyük önemi olan Sakarya’mız için de vazgeçilmez su kaynağı. Çünkü şehrimizin büyük bir bölümü içmesuyu kaynağı olarak Sapanca Gölü’nü kullanıyor. Bizim en öncelikli görevimiz bu su kaynağımızın korunması ve en sağlıklı bir şekilde vatandaşlarımıza ulaştırılmasıdır. Bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile de ortak kullandığımız bu havzamızı yazılı olmayan kurallarla işin başından beri beraber yönetiyoruz. Bundan sonra özellikle su bütçesinin korunması konusunda önemli katkılar sağlayacak bu protokolü imzalamak üzere bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Biz görevimizin öneminin farkındayız. Sapanca Gölümüzün korunması ve vatandaşlarımıza en sağlıklı suyun ulaştırılması konusunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Protokolün her iki şehrimiz için de hayırlı olacağı inancını taşıyorum” diye konuştu

 

En verimli şekilde kullanmalıyız
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise, “Susuz yaşamak mümkün olmadığına göre su kaynaklarımızı en sağlıklı şekilde kullanmak hepimizin görevidir. Hepimize yetecek kadar su var. Hem Sakarya hem Kocaeli göç alan ve büyüyen kentler. Sanayinin getirdiği riskler de var. Bölge aynı zamanda sanayinin yanında tarım da var. Tarımda ilaçlama gibi gübreleme gibi suyu tehlikeye sokan faktörler de var. Suyun doğal kalitesini bozan diğer faktörleri de dikkate alarak bilimsel ve teknik olarak ölçmek, değerlendirmek, önlemler almak gerekir. Bu yönetimi büyük ölçüde bunun için oluşturuyoruz. Zeki Başkanımızla bir araya geldiğimizde konuşuyoruz. Su İdarelerimize gerekli talimatları verdik. Hazırlıklarını yapıyorlar. Toplantımızın hayırlar getirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.