17. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları katılımcı şairlerinden Elif Nuray, Mirzana Pasic Kodric ve Caylah program ile ilgili değerlendirmelerde bulundular. Kodric, “Sakaryalılar çok misafirperver. Belki de başka hiçbir yerde olmadığı kadar bunu samimiyetle söylüyorum. Sakarya’da bu anlamda çok güzel imkanlar var” derken, Elif Nuray ise Sakarya’da kültür atmosferinin bambaşka olduğunu söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 17. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları’nın ardından katılımcı şairlerin Sakarya’yla ilgili görüşlerini aldık. Sakarya’daki kültür atmosferi, şiir akşamları ve şiir üzerine görüşlerini paylaşan katılımcı şairlerden Elif Nuray, Mirzana Pasic Kodric ve Caylah açılış programının kendilerini çok etkilediği görüşünde birleştiler.

Müspet şeyler hissettim
Açılış programını muazzam olarak tanımlayan Şair Elif Nuray, “Hem yurtiçi hem yurtdışından gelen şairlerin katılımıyla şiirin bir hafta süren olan o  leziz perdesi aralanmış oldu. Hemen ardından başlayan  İncesaz konseri ise şahsen beni mest etti. Katkısı olan herkesin emeğine sağlık. Bu Sakarya'ya ilk gelişim. Genel itibariyle şehirler hakkında daha il sınırından girer girmez bir duygum oluşuyor. Sakarya hakkında tuhaf bir şekilde çok müspet şeyler hissettim. Bunda kültür sanat ekibinin de katkısının büyük olduğunu düşünüyorum. Gördüğüm, tecrübe ettiğim kadarıyla genç ve dinamik bir çalışma ekibiyle oldukça güzel işlere imza atılıyor. Benim için en önemli yanlarından biri ise kendimi evimde gibi hissetmemin ziyadesiyle sağlanmış olması. Kültür Sanat atmosferini güler yüzü ve titiz iş anlayışı ile inşa eden bir ekip var” diye konuştu.

Kalplerin denk düşmesi
Nuray, “Nitelikli programların olduğunu ve zamanla daha iyilerine kapı açılacağını düşünüyor, temenni ediyorum. Doğrusu, yazan bir kişi kendini, ilişkilerini, karşılaşmalarını şiirden ayrı tutamaz. Kalemimde direkt bir etki oluşturacağını sanmam, böyle bir beklentim de yok; fakat mesela  Bosna'dan bir şairle karşılaşmış olmak, bir arada olmak ve kalplerimizin birbirine denk düşmesi benim için kıymetli. Yetim çocukları dert edinmiş bir şiiri alışık olduğumuzun dışında bir formda sunan Madagaskar'lı bir şairle tanışmak, hayatı algılayış biçimine tanık olmak benim için kıymetli. Bunlar ve benzeri diğer parçaların izleri gün gelip bir şiirde kendine yer edinebilir mi? Neden olmasın?”

Puanım tam
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış programından çok etkilendiğini söyleyen Bosna Hersekli Şair Mirzana Pasic Kodric, “Kongre salonu tamamen doluydu ki konu şiir olunca bu pek olmaz. Bu bana Türk insanının şiirin güzelliğinin farkında olduğu fikrini verdi ve beni çok mutlu etti. Dünyanın farklı bölgelerinden gelen şairlerin şiirlerini kendi dillerinde okumaları çok hoştu. Şiirin, bir büyükelçiden ya da politikacıdan daha güçlü olduğu bir geceydi. Çeşitlilik Sakarya'ya kendine has bir güzellik vermiş. Sakaryalılar çok misafirperver. Belki de başka hiçbir yerde olmadığı kadar bunu samimiyetle söylüyorum. Sakarya’da bu anlamda çok güzel imkanlar var. Belediyeye puanım tam. Yazar ve eser farklı iki şey .Yine de yazarı, eserinden tamamen ayıramayız. Yazar eseriyle vardır. Bosna ve Türkiye arasındaki derin bağı elbette yazılarımda da görebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Slam’ın etkisi
Madagaskarlı Şair Caylah, “Sakarya'da ilk defa bulunuyorum ve burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Türkiye’yi çok güzel buldum. Program muhteşemdi ve açılış programı beni şaşırttı. İncesaz konseri çok iyiydi. Kongre Salonu’nda insanların enerjisi çok güzeldi. Bence Sakarya sakin bir şehir. İnsana kendini iyi hissettiriyor. Kültür müzesini de çok beğendim. Organizasyon çok güzel. Madagasakar'da çoğumuz slam tarzında şiir okuyoruz. Bu tarz insanlara umut veriyor. Birçok genç şiire meraklı. Biz Madagasakar'da yeni nesil şairleriz.”