Sakarya Kardeşliğin Başkentidir

Kâinatta var olan mutlak güzelliktir
“Modern Çağ Karşısında İnsan ve İslam Düşüncesi” konferansının konuşmacısı olan Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, “Gece yoktur. Gece, güneşin, nurun perdelendiği anın geçici bir adıdır. Batıl, kötü, şer yoktur. Kâinatta var olan sadece hayırdır, mutlak iyiliktir, mutlak güzelliktir. Yeryüzünde birçok kötülükle karşılaşıyoruz. İşte bunlar, geçici arızi durumlardır. Güneş, ziyasını yaydığı zaman gece gelir. O zaman var olan güneştir, nurdur, ışıktır” diye konuştu.

Sanat ve ilim imkânlar altında gelişir
Geçmiş medeniyet tecrübelerinin öneminden bahseden Prof. Kılıç, “Osmanlı, kendinden evvel geçmiş medeniyet tecrübelerini kendi bünyesine taşıdığı için güzel bir sentez yakalamıştır. Üçüncü Murat Bağdat seferi dönüşünde Bağdat ve Tebriz’de ne kadar İslam sanatları uzmanı varsa bu topraklara gelmelerine vesile olmuştur. Çünkü sanat ve ilim her zaman için himaye altında gelişir. Sanatçılar her zaman himaye görmüşler ve sanatlarını, ilimlerini sunabilmeleri için imkânlar sunulmuştur” şeklinde konuştu.

 

Allah korusun Sakarya’yı
Konferansında Sakarya hakkındaki düşüncelerini de katılımcılara aktaran Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, “Sakarya bir sentezdir, Allah korusun Sakarya’yı. Sakarya’da Millet-i Osmaniye’nin muhtelif akvamı bir araya gelmiş ve o İslam kardeşliğinin çok güzel bir numunesi burada sergileniyor. Allah bozmasın. Bu küçük ölçek makroya taşınmak zorunda. Bu tecrübe ülkemizin geneline taşınmalı. Bu yönden Sakarya ilçeleri ileride birçok ilahiyatçı, siyaset bilimci için araştırma sahası olacaktır” dedi.

İslam Dünyası insanı kaybetti
İslam Dünyası hakkındaki fikirlerine de değinen Prof. Kılıç, “Ayet şöyle der; ‘Ben sizdeyim görmez misiniz?’. Mutlak Tevhid anlayışında var olan yalnız Allah ise onun haricindeki varlıklar kendi başına var olamaz. Biz ona doğru yöneldiğimiz zaman bütün günahlarımızdan arınmış oluyoruz. Asr-ı Saadet’te ben Müslüman’ım demek birçok anlam ifade ediyordu. Günümüzde ise anlam kaymaları yaşadı, bütün dinlerin başına geldi. İnsanı Allah’a yaklaştıran İslam anlayışından uzaklaşarak çok farklı İslam anlayışına doğru gidiyoruz. İnsanı kaybettiği için İslam dünyası, modern insanın sorunlarına çözüm bulmada zorlansa da modern insanlığın dünyada sorunlarına en güzel çözümleri İslam ariflerinden bulur” ifadelerini kullandı.

Başkan Toçoğlu’ndan teşekkür
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, konferansın sonunda Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’a teşekkür ederek üzerinde Sakarya tasvirinin bulunduğu minyatür çalışma hediye etti.