Büyükşehir Belediyesi ve SAÜEAH işbirliği ile düzenlenen sağlık konferanslarında bu hafta ‘Robotik Cerrahi’ konuşuldu. Programa yoğun ilgi gösterildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) işbirliği ile Robotik Cerrahi konulu konferans düzenlendi. AKM’de yoğun katılımla gerçekleşen programa Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Serhan Cevrioğlu, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Altıntoprak ve Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Çimen konuşmacı olarak katıldı.

Birçok sahada kullanılıyor
Konferansta konuşan bilim adamları robotik cerrahinin kendi alanlarında kullanım süreçlerinden bahsettiler. Robotik cerrahinin daha erken mobilizasyon ve daha erken normal hayata dönüş gibi artıları olduğunun üzerinde durdular. Ayrıca bu cerrahi alanın ameliyat süresinin daha uzun ve maliyetinin daha fazla olduğu bilgisi de paylaşıldı. “İnce ayrıntıların daha net görülmesi” ve “daha az kanama” ise robotik cerrahinin bazı avantajları olarak belirtildi. Jinekolojik ameliyatlarda da bu cerrahi alanın önemli bir fenomen olmaya başladığı öne sürülürken; Türkiye’de dünyadaki örnekleri gibi rahimin alınması, yumurtalık kistleri ve jinekolojik kanser ameliyatlarında robotik cerrahinin kullanılmaya devam ettiği kaydedildi.