Ötekinin Hakkını da Savunmalıyız

Devlete işkence yapsın diye vergi ödemiyoruz

Yaptığı konuşmada, işkencenin büyük bir insanlık suçu olduğunu söyleyen Şebnem Korur Fincancı, herkesin hak ihlallerine karşı mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Konuşmasında çarpıcı örnekler de veren Fincancı, “Ben devlet memuruyum. Bu zamana kadar hep devlet memuru olarak çalıştım. Sanırım bundan sonra da böyle olacak. Yani ben devlete vergi ödüyorum. Fakat ben vergimi devlet işkence yapsın diye ödemiyorum. İnsanlara zulüm yapsın diye vergi ödemiyorum. Adil yargılamadan uzaklaşsın diye ödemiyorum” dedi. Bütün dünyada terörle mücadele adı altında işkencenin meşrulaştırılmaya çalışıldığını da sözlerine ekleyen Şebnem Korur Fincancı, “Irak’ta yapılanları hepimiz biliyoruz” diye konuştu.

 

Sahip olduğumuz öğretilerimiz var
Fincancı’nın ardından Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Cüneyt Sarıyaşar bir konuşma yaptı. Konuşmasında, ‘haklarımıza sahip olmadığımız zaman insanlığımızı yitiririz’ diyen Sarıyaşar, “Aslında tarihimizdeki Habil ile Kabil meselesi, hakkı ve haksızlığı anlatan en iyi örnek. Bizim öğretilerimiz, bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmek gibi olduğunu söylüyor. Diğer taraftan bir insanı yaşatmanın bütün insanları yaşatmak gibi olduğunu bize öğretiyor. Bu öğretilerimize göre hareket etmeliyiz” dedi.  

Mutlaka yeni bir anayasa yapmalıyız
İnsan hakları konusundaki en temel engelin anayasa olduğunu da belirten Cüneyt Sarıyaşar, “82 anayasasının gerek giriş metni, gerekse sonraki metinleri insan hakları açısından kabul edilemez içeriğe sahiptir. Onun için mutlaka yeni ve özgürlükçü bir anayasa yapılmalıdır” diye konuştu. Herkesi mazlumdan olanın yanında olmaya çağıran Sarıyaşar, “Ötekinin hakkını ötekileşmeden savunabilmeliyiz. Ben müslümanım ama zulme uğrayan herkesin yanındayım” dedi.

 

Onurlu insan adaleti ister
Panelistlerden son konuşmayı İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan yaptı. İnsan hakları konulu bir toplantının Sakarya’da yapılmasının kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Türkdoğan, Büyükşehir Belediyesi’ne organizasyonundan dolayı teşekkür etti. Konuşmasında herkesi hakları konusunda mücadeleye çağıran Öztürk Türkdoğan, “Onurlu her insan özgülüğü, adaleti, barışı ve haklarını istemelidir dedi. Türkdoğan, ayrıca, terör bahanesi ile hak ve özgürlüklerin sınırlandırılma çalışıldığını da ifade etti. 

Darbe yapanlar sanık sandalyesine otursun
12 Eylül 1980 darbesi hakkında da açıklamalar da bulunan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, darbeyi yapanların mutlaka yargılanması gerektiğini söyledi. Türkdoğan, “Ben 80 darbesi olduğunda 11 yaşındaydım. O darbe fotoğrafı kafamda hala canlanıyor. Ben o fotoğrafın ortadan kalkmasını istiyorum. 12 Eylül’ü yapanlar hala yaşıyor. Ben o darbeyi yapanların sanık sandalyesinde oturmasını istiyorum” diye konuştu.  

İnsanı yaşat ki devlet yaşasın
Programın sonunda kısa bir konuşmada panelin moderatörü Prof. Dr. Ömer Anayurt yaptı. Ömer Anayurt, ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturunun çok doğru olduğunu ve yönetenlerin buna göre hareket etmesi gerektiğini söyledi. Programın sonunda Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Aydın, panelistlere çiçek takdim etti. Osman Aydın, verdiği bilgilerden dolayı panelistlere ayrı ayrı teşekkür etti.