İyi Bir Mühendis Kendini Geliştirmeli

Öğrenciler HES’i incelemeli
SASKİ’nin su yönetim perspektifini, Sapanca Gölü’nü, SASKİ tarafından inşa edilen su yapılarını ve SASKİ’nin enerji politikasını anlatan Rüstem Keleş, “SASKİ olarak stratejik bir yönetim perspektifiyle çalışmaktayız. Bölgenin uzun vadeli su ve enerji ihtiyacını karşılayacak projeler geliştirmekteyiz. Başlamış olduğumuz çalışmalar tamamlandığında mevcut nüfusun 3 katı olan 3 milyonluk nüfusa hizmet verebilecek potansiyele ulaşacağız. Türkiye’de ilk defa bir belediye olarak hidroelektrik santrali inşa ediyoruz. Bu anlamda çok önemli tecrübeler edindik. Tamamen kurumumuzun mühendislik ürünü olan bu santralden yılda ortalama 40 milyon kilowatt saat elektrik üretmeyi hedefliyoruz. Santralde çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Kısa bir süre içerisinde inşallah bu santralden enerji üretmeye başlayacağız. Bütün mühendislik öğrencilerinin özel ve özgün bir yapı olarak inşa etmiş olduğumuz HES’i incelemesi gerekir” dedi.

 

Akçay Barajı verimli proje
İhale hazırlıkları süren Akçay Baraj Projesi’nin de tamamen SASKİ mühendisleri tarafından hazırlandığını kaydeden Rüstem Keleş, “Akçay Barajı da gerek alternatif içmesuyu kaynağı ve gerekse enerji noktasında sağlayacağı avantajlar sebebiyle oldukça verimli bir projedir. Bu projenin danışmanlığını mühendisliği takdire şayan Prof. Dr. Akın Önalp hocamız gerçekleştirmektedir” diye konuştu.

İyi mühendis her anlamda donanmalıdır
Konuşmanın sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplayan Rüstem Keleş, günümüz şartlarında piyasa koşullarının nasıl mühendis aradığını anlattı. 21. Yüzyılda insan kaynağı noktasında alternatiflerin çoğaldığını kaydeden Rüstem Keleş, “Artık sadece iyi bir mühendis olmak yetmiyor. İyi bir mühendis olmanın yanında kullanılabilir yabancı diliniz ve bilgisayar programlarını en iyi şekilde kullanmanız gerekiyor. Ancak bunlar bile yeterli değil. İletişim becerisi, sorun çözme kabiliyeti, çok yönlü düşünme ve eleştirel yaklaşımlar noktasında kendinizi geliştirmelisiniz. Her zaman sadece istenilen değil, istenilenin üstünde bir şeyler üretme gayretinde olmalısınız. Sürekli kendinizi yenilemeli ve geliştirmelisiniz. Sakarya Üniversitesi öğrencileri olarak imkân noktasında oldukça şanslısınız. Bende eski bir Sakarya Üniversitesi öğrencisi ve Öğretim Üyesi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki Üniversitemiz bir mühendisin yetişebileceği her türlü imkânlara sahip nitelikli bir üniversitedir” ifadelerini kullandı.