İştah Kaybını Ciddiye Alınİştah Kaybını Ciddiye Alınİştah Kaybını Ciddiy

Anoreksiya nervoza hastalığı
Prof. Dr. Atilla Erol, “Halk nezdinde fazla bilinmemesi, bu hastalığın tehlikesini daha da arttırmaktadır. Bu tür hastaların tedavi olarak yapması gereken tek şey kilo almaktır” dedi. Hastalığın başlamasıyla kalp damar sistemi, mide, bağırsak sistemi, üreme sistemi ve vücut sıvısının olumsuz şekilde etkilenmeye başladığına dikkati çeken Erol, “Bunlarla birlikte hastada kemik erimesi başlar. Öyle ki ergen genç kızlarda büyüme duruyor. Büyüme plakları kapanır. Daha sonra yemek yemeye başlasalar bile bu plaklar açılmaz. Bu hastalıkla birlikte beyin küçülmeye başlar, beyindeki su miktarı artar. Kalp küçülür, kalp kapakçıkları sarkmaya başlar. Karaciğer anormallikleri ortaya çıkar. Kaslar erimeye başlar, rahim küçülür ve kansızlık ortaya çıkar. Anoreksiya nervoza hastalığı, tedavisi en kolay, ancak, sonuç olarak psikiyatri hastalıkları içinde ölüm oranı en yüksek olan, intihar oranlarında ise depresyonla yarışan bir hastalıktır” diye konuştu.


Psikolojik faktörler önemli
Hastalığın sebebinin kesin olarak bilinmediğini kaydeden Prof. Dr. Erol, “Ailevi nedenler olabilir. Psikolojik nedenler olabilir. Güvensizlik, diyet yapma alışkanlığı gibi nedenlerden ötürü bu hastalık ortaya çıkabilir. Bu tür hastalar kendi durumlarından şikayetçi değildir ve genellikle yakınlarının zorlamasıyla hastaneye başvururlar. Bu nedenden ötürü ölüm oranı bu kadar yüksektir” dedi. Hastalık aşamasında geçmiş yıllarda aileleri suçlayıcı teorilerin bulunduğunu belirten Erol, özellikle genç hastalarda ailelerin mutlaka tedavi sürecine dahil olmaları gerektiğine dikkati çekti. Kesinleşmiş bir tedavi şekli bulunmadığını ifade eden Erol, “Tedavi olarak gıda alımı arttırılmalı ve iştah açıcı ilaçlar kullanılmalı. Bu hastalıkta, ölüm oranı yüzde 20. Şifa bulanlar yüzde 30, kısmi iyileşme gözlenenler yüzde 28, yüzde 21’inde ise bu hastalık kronikleşiyor” diye konuştu. 

Konferanslar devam edecek
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce ise, sağlığın önemine dikkat çekti. Davut Yüce, “Sağlık Günleri Projemizi hayata geçirmiş bulunuyoruz. Yıl boyunca her ay vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu konularda konferanslar düzenlemeyi planlıyoruz. Her ay vatandaşlarımızın sık sık karşılaştığı hastalıklar konusunda vereceğimiz konferanslara tüm halkımız davetlidir” dedi.