Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Tek Kişi Çok Hikâye’ konulu sağlık konferansında konuşan Dr. Şaban Kızıldağ, “Bir baklavanın kıvamını tutturmak için malzemelerinin belki en kalitelisi, en güzeli gereklidir. Peki ya kıvamında bir insan olmak için ne gerekir? Sağlam bir devlet, iyi bir aile, iyi bir eğitim, iyi bir çevre. Eğer bu dört parçadan biri eksikse kıvam tutmuyor” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından ‘Tek Kişi Çok Hikâye’ konulu konferans gerçekleştirildi. AKM’de düzenlenen ve Dr. Şaban Kızıldağ’ın konuşmacı olarak katıldığı programda stresten kurtulma yöntemleri, motivasyon, iletişim ve insan ilişkileri konuşuldu. Konuya farklı bir bakış açısının getirildiği program sonunda Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Aydın Sarı, günün anısına Dr. Kızıldağ’a hediye takdim etti.

İnsan Baklava Gibidir
Günümüz insan psikolojisi üzerinde duran Kızıldağ, “İnsanı tanımadan, artılarını eksilerini bilmeden, hayatı, dünyayı, sağlığı, Sakarya’yı anlamak ve yorumlamak mümkün değildir. Bu yüzden size bizim insanımızdan bahsedeceğim. Bazı şehirlerin, bazı yörelerin kendilerine ait meşhur yemekleri, tatlıları vardır. Mesela baklava; bir baklavanın kıvamını tutturmak için malzemelerinin belki en kalitelisi, en güzeli gereklidir. Peki ya kıvamında bir insan olmak için ne gerekir? Kıvamında bir insan olmak için hukukuyla, anayasasıyla, adaletiyle, özgürlükleriyle, sağlık hizmetleriyle sağlam bir devletin varlığı temel koşullardan biridir. Sonra ise iyi bir aile, iyi bir eğitim, iyi bir çevre gereklidir. Eğer bu dört parçadan biri eksikse kıvam tutmuyor” şeklinde konuştu.

İçinizdeki Çocuğu Öldürmeyin!
İnsan ilişkilerinde çevrenin önemine de değinen Kızıldağ, “Her insanın içinde iki benlik vardır. İlki sizinle birlikte doğar ve sizinle beraber ölür. Bu içinizdeki çocuktur. 3 yaşında da 93 yaşında da aynıdır. Bir de diğeri vardır; ailenin ve çevrenin istediği benlik. Biz millet olarak içimizdeki beni çok erken yaşta öldürüyoruz. Annemden biliyorum; küçükken bir yere gittiğimizde, ‘sakın konuşma uslu dur’ derdi. Biri bir şey sorduğunda cevap vermezdim. Bu seferde ‘oğlum konuşsana dilini mi yuttun’ diye bir tepki alırdım. Ondan dolayı bu tür iletişim problemleri yaşanıyor” dedi. Programın devamında motivasyonu olumlu yönde etkileyen basit ve faydalı eğitimler de gerçekleştirildi.