Büyükşehir Hizmetleriyle Geleceğe GüvenleBüyükşehir Hizmetleriyle GeleceBüyükşehir Hizmetleriyle Geleceğe Güvenle

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SASKİ tarafından gerçekleştirilen yatırımları inceledi. Genel Müdür Rüstem Keleş ile birlikte ilk olarak yapımı büyük bir hızla süren Yeni Arıtma Tesislerinden Sapanca Hacımercan’da inşa edilen tesisi gezen Başkan Toçoğlu, “Hacımercan, daha önce Abalı grubundan su alan yaklaşık 60 köyümüze su verdiğimiz bir bölge. Burada eski bir depo var. Bu 60 köy eski depodan besleniyordu. Doğal olarak da bulanıklık gibi sorunlar yaşıyorduk. Şimdi ise buraya büyük bir depo yaptık. Deponun yanına da Hızırilyas Tepesi’nde yaptığımız son teknoloji arıtma tesislerinden bir tanesi yapıyoruz. İnşallah arıtma tesisinin de en kısa süre içerisinde tamamlanmasıyla bu 60 köy dünya standartlarında, tamamen insansız bir şekilde arıtılmış birinci sınıf içmesuyunu içecekler. Vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı olsun” diye konuştu.

Son teknoloji arıtma tesisleri
Konuya ilişkin teknik bilgiler veren SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ise, “Başkanımızın da ifade ettiği gibi burada daha önce burada Abalı grubuna su vermek için depolama yapılıyordu. İstenen standartlarda arıtma sağlanamıyordu. Bu nedenle de özellikle yağışlı havalarda bulanıklık sorunu oluyordu. Şimdi ise görüldüğü üzere hem arıtma olarak hem de depolama olarak son derece ileri düzeyde bir tesis yapılıyor. Yine Siemens tarafından ihalesi kazanılmış ve Hızırilyas Tepesi’nde yapmış olduğumuz arıtma tesisine benzer bir arıtma tesisi ful otomatik ve tamamen insansız çalışacak. Ayrıca bu sistem Akçay Barajı’yla da entegre çalışacak Akçay Barajı’ndan alınmış olan su buraya gelecek. Abalı grubuna, yani 60 civarı yerleşim merkezine yetecek kadar su burada arıtıldıktan sonra o bölgelere dağıtılacak. Arifiye’den Çaybaşı-Yeniköy’e kadar oradan da Kumbaşı, Kemaliye’ye kadar şehrimizin güney bölgesine içme suyu sağlayacak. Daha sonra buradan Hızırilyas Tepesi’ne ulaşacak” dedi.


Sakarya’da dev yatırımlar
Daha sonra Hızırilyas Tepesi’nde yapımı son aşamaya gelen arıtma tesislerindeki çalışmaları ve Yenikent İçmesuyu çalışmalarını inceleyen Başkan Toçoğlu, “Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki bütün vatandaşlarımıza dünya standartlarında içme suyu sağlayacak içme suyu sistemi inşa ettiklerini kaydetti. Başkan Toçoğlu, “Sakarya’da entegre bir sistem kuruyoruz. İçmesuyu hatlarıyla, arıtma tesisleriyle Sakarya’nın içmesuyu geleceğini garanti altına alıyoruz. Hiçbir zaman günü kurtaracak yatırımların peşinde olmadık. Popülist siyasetten uzak durup, sorunlara geleceği de planlayarak kalıcı çözümler üretmenin gayretinde olduk. Yılbaşına kadar tamamlamayı planladığımız 6 adet arıtma tesisinin maliyeti yaklaşık 30 milyon TL. Yenikent İçmesuyu İsale Hattı 17 milyon TL. Yazlık Kanalizasyon projesi 13 milyon TL. Hidroelektrik Santrali 40 Milyon TL. Kaynarca İçmesuyu İsale Hattı 5,5 milyon TL. Çelik İsale Hattı 14,7 milyon TL. Bu saydıklarımı şu anda sahada çalışmaları devam eden yatırımlar. Birçoğu da tamamlanma aşamasına geldi. Bunların dışında Yeşilyurt İsale Hattı’nı,  Arifiye - Hacımercan - Çaybaşı İçmesuyu Projelerini de kısa bir süre içerisinde başlayacağız” şeklinde konuştu.