Erken Tanı Çok ÖnemliErken Tanı Çok ÖnemliErken Tanı Çok ÖnemliErken Tan

Kanserden korunmak zahmetsiz ve ucuz
Gerçekleştirilen konferansta ilk olarak, SAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, “Kanserde erken tanı ve tedavi yolları” hakkında bilgiler verdi. Kanser tedavisinde başarıyı yakalamada en önemli faktörün erken tanı olduğuna dikkat çeken Osman Nuri Dilek, kanserin %80 - %90’ının çevresel faktörler sonucu oluştuğunu ve hastalığı önlenme potansiyelinin bulunduğunu söyledi. Dilek, konuşmasında kanser tedavisinin zahmetli, uzun ve pahalı olduğunu, kanserden korunmanın ise zahmetsiz, kolay ve ucuz olduğunun altını çizdi. 

Kanserle yaşamak
Daha sonra bir konuşma yapan SAÜ Eğitim Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Özlem Uysal Sönmez ise, “Kanserle Yaşamak”  konusuna değindi. Uzm. Dr. Özlem Uysal Sönmez ile birlikte konferansa katılan 34 yaşında, polis memuru, evli ve 1 çocuk annesi olan ve kanser tanısı alan bir hasta; geçtiği süreçleri ve deneyimlerini paylaşarak, yaşadığını olumsuzlukları nasıl avantaja dönüştürdüğünü anlattı ve şuanda hayatına kaldığı yerden devam ettiğini göstererek örnek bir hasta tablosu sergiledi.


Kaliteli yaşam için birey çaba göstermeli
Gerçekleştirilen konferansta, Uzm. Dr. Zehra Akpınar Palabıyık, “Radyoterapi Nedir ve Kanser Tedavisindeki Yeri”, Uzm. Dr. Serdar Savaş Gül, “Kanser Tedavisinde Nükleer Tıp Uygulamaları”, KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Elif Akan, “Kanser’de Beslenme ve KETEM Faaliyetleri”, konularında katılımcıları bilgilendirdi. Son konuşmacı olan KETEM İl Koordinatörü ve Sakarya Sağlık İl Müdür Yardımcısı Uz. Dr. Sevda Gürsel ise, “Sakarya’da Kanser ve Görülme Sıklığı” konusunu anlatarak, “Kaliteli Yaşam, sağlıklı ve mutlu yaşamaktır. Bu da birey çabası ile olur. Yaşam kalitemizi artırmak için yaşama bakış açımızı gözden geçirmeli, sağlımıza yatırım yapmalı ve bunun için gerekli davranış değişikliklerini edinmeliyiz” şeklinde konuştu.

Konferanslar devam edecek
Konferansın sonunda bir konuşma yapan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce, genel sağlık hizmetlerinin yanında koruyucu sağlık hizmetlerine de önem verdiklerini belirtti. Yüce, “Sosyal Belediyeciliğin gereği olarak halk sağlığının korunması ve toplum bilincinin oluşturulması, hastalıkların oluşmadan önlenmesini sağlamak amacıyla her ay farklı bir konuda sağlık konferansı düzenliyoruz” diye konuştu.
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce, konferansın sonunda SAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr. Osman Nuri Dilek’ e teşekkür etti, Dilek ve konuşmacılara çiçeklerini takdim etti.