‘Çölyak’ konulu konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tarık Eminler, “Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan kişilerde buğday ve benzeri tahıllarda glütene karşı vücutta anormal bir tepkinin oluşmasıdır” ifadelerini kullanırken Met-Der Başkanı Nesrin Atar, “Ne kadar bir araya gelirsek, ne kadar farkındalık yaratırsak, talep edersek, organize olursak biz o kadar fazla dikkate alınırız ve bu hastalıkla yaşamamız kolaylaşır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından ‘Çölyak’ konulu konferans gerçekleştirildi. Erenler Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen programa Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tarık Eminler ve Met-Der Başkanı Nesrin Atar konuşmacı olarak katıldı. Vatandaşlara çölyak ve çölyak ile yaşama konusunda bilgi veren konuşmacılar hastalığın kabullenilmesinin önemli olduğuna dikkat çektiler.

Hayatınızı Sürdürebilirsiniz
Konuşmasında glüten hastalarının normal insanlar gibi hayatlarına devam edebilecekleri üzerinde duran Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tarık Eminler, “Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan kişilerde buğday ve benzeri tahıllarda glütene karşı vücutta anormal bir tepkinin oluşmasıdır. Çölyak hastalığı toplumda yüzyılın hastalığı olarak adlandırılıyor. Aslında eski bir hastalık olmasına rağmen son dönemde farkındalığı artan ve buradan hareketle de ciddi çalışmalar yapılan bir hastalık grubu. Çölyak hastalığından korkulmaması gerekir. Bunun çok fazla örneğini görmek mümkün. Birçok ünlü sanatçı ve sporcu da bu hastalık görülmesine rağmen yaptıkları işte hala başarılılar” şeklinde konuştu.

Organize Olmalıyız
Met-Der Başkanı Nesrin Atar ise, “Hastaya ilk çölyak teşhisi konulduğunda genelde hasta olumsuz tepkiler verebiliyor. Ancak diyetlere dikkat edildiğinde normal yaşamınıza devam etmeniz mümkün. Ancak çölyak hastalığı ile yaşamanın asıl zorluğu çevresel faktörlerdir. Çünkü siz hastalığınız kabulleniyorsunuz ve evet ben çölyak hastasıyım dediğinizde bu sefer sizi sosyal çevreniz yalnız bırakıyor. Toplu yemek yenilen yerlerde sürekli kendimizi ifade etmek zorunda kalıyoruz. Ne kadar bir araya gelirsek, ne kadar farkındalık yaratırsak, talep edersek, organize olursak biz o kadar fazla dikkate alınırız ve bu hastalıkla yaşamamız kolaylaşır” dedi.