SGM’de çocuklara yönelik düzenlenen Mahremiyet Eğitimi ile ilgili açıklamalarda bulunan Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürü Psikolog Betül Karapınar, “Psikolog, pedagog ve aile danışmanlarının onayı ile başlattığımız bu faaliyetle hedefimiz: çocukların kendilerini güvende hissedeceği alanları net olarak bilmesi ve kişisel alanlarına müdahale edildiğinde savunma yapabilmeleridir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi Çocuk Kulüpleri üyelerine dönük yeni bir eğitim çalışmasını daha hayata geçirdi. Psikolog, pedagog ve aile danışmanlarının onayıyla merkezde Mahremiyet Eğitimleri başlatıldı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürü Betül Karapınar, “Bu faaliyetle hedefimiz çocukların kendilerini güvende hissedeceği alanları net olarak bilmesi ve kişisel alanlarına müdahale edildiğinde savunma yapabilmeleridir” diye konuştu.

Çocuğunuzu Kötü Niyetli İnsanlardan Koruyun
Karapınar, “Bu eğitimlerde çocukları endişelendirmeden en basit ve en eğlenceli bir anlatımla onlara bilgi vermeye çalıştık. Şunun altını çizmek gerekiyor: çocuklarda mahremiyet eğitimi; onların mutlu, güvenli, huzurlu ve karakter sahibi olarak yetişmelerini sağlayan ve onları kötü niyetli insanların istismarından koruyan temel eğitimlerden biridir. Uzmanların da bu yöndeki tavsiyeleri ışığında böylesine önemli bir konuyu Sosyal Gelişim Merkezi olarak gündemimize aldık ve eğitimlere başladık” dedi.

Onlara Karşı Doğal Olmalıyız
SGM’de görevli Psikolog Miray Şahin, “Mahremiyet eğitimi verirken; doğal olmalı, çocuklarımıza yumuşak davranmalı, korkutarak veya zorlayarak özgüvenini zedelememeli ve böyle ileriye dönük oluşabilecek korkuları engellemeliyiz. Onların duygu ve düşüncelerini ciddiye almalı ve onlara inandığımızı hissettirmeliyiz. Evimizde herkesin bir birine güvenebileceği ortam oluşturmalıyız. Unutmamalıyız ki; duygusunu, düşüncesini, sevgisini başarı ya da başarısızlığını, hayal kırıklıklarını, aile fertleriyle rahatça paylaşabilen çocuklar hayata daha güvenle bakabilirler” ifadelerini kullandı.

Anne-Baba Rol Model Olmalı
Aile Danışmanı Semiha Ö. Sezer, “Çocuklarımıza sınırlar öğretilirken en iyi yöntem bu davranış kalıplarını onlara rol model olarak göstermektir. Anne – Baba, çocuğun odasına girerken kapıyı vurup izin istenmeli, çocuk o sırada giyiniyorsa eğer özür dilemelidirler. Bu davranış kalıbı; hem çocuğun kişiliğine saygı hem de çocuğu rahatsız olduğu bir durumda itiraz edebilme becerisi kazandırması açısından “Doğru Mahremiyet” eğitiminde önemlidir” şeklinde konuştu.

Uygun Bir Anlatımla Öğretmeliyiz
Psikolog Murathan Nalan ise, “Bunun dışında severken izin istenmeli, çocuklar tuvalet ve banyonun ‘özel’ alanlar olduğunu bilmeli, 0-2 yaş sonrası ebeveyn odasından kendi odasına çıkarılmalı. Bu ve daha fazla önemli bilgiyi çocuklarımıza uygun bir anlatımla öğretmekteyiz. Ayrıca ebeveynler için de ayrıntılı bir broşür hazırladık ve kendilerine ulaştırdık” diye konuştu.