Bu yıl 8-11 Eylül tarihleri arasında dördüncüsü düzenlenecek Sakarya PSB Anatolia 2021 Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı’nın basın lansmanı yapıldı. Başkan Yüce, “Sakarya’da uluslararası bir fuarı gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Yaptığımız yatırımların karşılığını hep birlikte göreceğiz. Fuar için hazırlık çalışmalarımız tamam, misafirlerimizi bekliyoruz” dedi.

8-11 Eylül tarihleri arasında bu yıl dördüncüsü düzenlenecek Sakarya PSB Anatolia 2021 Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı’nın lansman töreni gerçekleştirildi. Ormanpark’ta düzenlenen lansmana Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ak, Saski Genel Müdürü Yiğit Turan, Belpaş Genel Müdürü Osman Çelik, Büyükşehir ve Saski bürokratları, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanı Zeki Aydıntepe, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Yücel Velioğlu, Fuar Koordinatörü Remzi Adıyaman ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

“Çok gururluyuz, uluslararası bir işe imza atacağız”
Lansman töreninin açılış konuşmasını gerçekleştiren Fuar Koordinatörü Remzi Adıyaman, “3 yıldır Sakarya Süs Bitkileri ve Peyzaj fuarı olarak başladığımız festivale bu yıl Sakarya PSB Anatolia olarak devam edeceğiz. Uluslararası bir ivme kazandık. Geçen yıl pandemiye rağmen 21 bin 700 ziyaretçi aldık. Bu yılda pandemi devam etmesine rağmen 60 dönüm alanda 200’e yakın standımız olacak. Türkiye genelinden bir çok şehirden sektör temsilcileri fuara katılacak. Bu yıl çok iyi hazırlandık. Uluslararası fuar statüsü kazanan bir fuar gerçekleştireceğiz. Uluslararası bir işe imza atacağız. Çok gururluyuz. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’ye teşekkür ediyorum. Fevkalade bir destek örneği gösterdi. Bu festivalin fuara dönüşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İlk uluslararası fuar için Büyükşehir, dev hazırlık yaptı
 Başkan Ekrem Yüce, “Önceki yıllarda festival olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliği bu yıl ilk defa uluslararası bir fuar olarak gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Fuarımız bu organizasyonda uluslararası statü kazanarak PSB Anatolia ismini aldı. Uzun süren planlamalar ve çalışmalar sonucunda fuar organizasyonumuzu ve fuar alanımızı hazırladık. Şehir dışından ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen misafirlerimizin bu alana ulaşabilmesi için karayollarıyla gerekli görüşmeleri sağladık ve doğrudan otobandan fuar merkezine giden bir yol açtık. Fuar alanında 30 bin ton mıcır ve dolgu malzemesi kullandık. Yine aynı alana 2 bin 800 ton asfaltlama çalışması yaptık. Alanın etrafında çevre düzenlemeleri yaptık. Yaklaşık 40 bin metrekare alanda ot ve bitki temizliği yaptık. Misafirlerimizin rahatı için parke ve yürüyüş yolları yaptık. Çiçeklendirme, aydınlatma, yıkama ve mıntıka temizliği çalışmalarını tamamladık. Fuar için hazırlık çalışmalarımız tamam, misafirlerimizi bekliyoruz. İnşallah bu fuar organizasyonuyla bu yatırımlarımızın karşılığını hep birlikte göreceğiz” dedi.

Sözleşmeli üretim modelini Sakarya’da uygulayacağız
Dünyadaki yeni peyzaj uygulamalarındaki ihtiyacı gördüklerine değinen Başkan Yüce, “Bizler tüm dünyada yeni peyzaj uygulamalarındaki ihtiyacı gördük ve bu ihtiyacı gidermeye talip olduk. Bu kapsamda mevcut projelerimizi hayata geçiriyor ve birçok yeni proje üretiyoruz. Cumhurbaşkanımız ve Tarım ve Orman Bakanlığından aldığımız izinle kurduğumuz Fidan A.Ş şirketimizle ülkemizde ve dünyada peyzaj alanındaki eksiklikleri tamamlamak üzere yola çıktık. Fidan A.Ş. ile dış mekan bitkilerinin üretimini sağlanması, çiftçilere teknik destek ve bilgi sağlanması, ürünlerin değerinde satılması gibi konuların takibini ve organizasyonunu yapıyoruz. Bu organizasyonun merkezi Sapanca Kırkpınar Yanık Mevki. Yanık’ta 179 dekarlık bir alanın kontrolü yapılan protokol ile Orman Genel Müdürlüğünden Sakarya Büyükşehir Belediyesine geçti. Burada Ülkemizde çok yeni olan Sözleşmeli Üretim Modelini yapacağız. Bölgede seralar yaparak ağaç grubu bitkilerin üretimi gerçekleştirilecek. Anlaşmalı olduğumuz üreticilerin ihtiyacı olan malzemeleri biz temin edeceğiz. İşçilik ve bakım konularını üretici kendisi karşılayacak. Ürünlerin tamamını biz satın alarak iç ve dış piyasada değerlendireceğiz” dedi.

Uzun Vade Hedef Doku Kültürü Laboratuvarı
Sakarya’nın ağaç grubu süs bitkiciliğinde ülkemizde birinci olduğunu dile getiren Yüce, “Ağaç gurubu dış mekân süs bitkiciliğinde Sakarya, 12 bin dekarlık bir ekim alanına sahiptir. Sakarya’daki 12 bin dekar ekim alanı ülkemizdeki dış mekan süs bitkiciliği üretiminin 3’te 1’ine tekabül ediyor ve bu konuda Sakarya, ülkemizde birinci sırada yer alıyor. Biz Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak ülkemizde bu yerimizi korumak ve geliştirmek için çabalıyoruz. Kaliteli bir üretim için ortaya koyduğumuz hedeflere her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. Uzun vadede ki hedeflerimiz arasında Doku Kültürü Laboratuvarında doku kültüründen elde edilen dış mekan bitkileri sözleşmeli üretim modeliyle çiftçilerimize ürettirilecek. Doku kültürü sektörde ağacın kalitesine doğrudan etki eden bir unsurdur. Bu yüzden üzerine ciddiyetle eğilinmesi gereken bir konu. Bu yolla üretilen ürünlerin yurt dışı ve yurt içine satılmasını sağlayacağız. Laboratuvardan elde ettiğimiz bitkicikler Yanık’taki seralarda büyüyecek ve saksılandırılacak” dedi.

Bahçem Market’in bir yenisi daha gelecek
Sera çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Yüce, “İnşallah eylül ayı sonunda seralar tamamlanmış olacak. Doku kültüründeki bitkilerin büyütülmesi, daha sonra saksılara aktarılıp buradan da satışa hazır hale getirilmesi de üreticilerimiz tarafından gerçekleştirilecek. Fidan A.Ş ile 1- 2 yıl içerisinde Sakarya’daki süs bitkilerinin sevk ve idaresini yapmayı hedefliyoruz. Yanık sahasında çok ciddi altyapı çalışmaları yapıyoruz. Tüm bunların yanında satışa sunulacak ürünlerin teşhiri için Yanık’ta büyük bir Bahçem Market yapacağız. Proje çalışmaları tamamlandı. En kısa zamanda yatırıma başlayacağız. Şehrimiz için gece gündüz demeden emek veriyoruz, çalışıyoruz. Tüm bu yatırımlar şehrimize hayırlı olsun” dedi. Fuar lansman töreni ikramlar ve fotoğraf çekimiyle son buldu.