Akçay ve HES Örnek Projelerdir

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş’i ziyaret etti. SASKİ olarak gerçekleştirdikleri yatırımlar hakkında bilgiler veren Rüstem Keleş, “Sakarya’ya içme suyunu Sapanca Gölü’nden terfili sistemle veriyoruz.  Şu an için alternatifi olmayan Sapanca Gölü’ne gerek bir alternatif oluşturmak gerekse bu baraj üzerinden enerji elde etmek için Akçay Baraj Projesi’ni hazırladık. Bu baraj projesini hiçbir yerleşimin olmadığı Geyve-Pamukova Yaylası’nda bulunan Eskiyayla Havzasında inşa edeceğiz. Akçay ve İkramiye alt havzalarını da değerlendirerek inşa edeceğimiz bu baraj 980 metrerakımda olacak. Suyu buradan şehre cazibe ile vererek enerjide büyük bir tasarruf sağlamış olacağız. Aynı zamanda buradan isale edeceğimiz suyun hareketiyle de enerji elde etmeyi planlıyoruz” dedi.

 

Yatırımlar HES’le artacak
SASKİ tarafından yapılan Tarihi Çark ve Hidroelektrik Santralini yerinde inceleyen Prof. Dr. Ahmet Demir, Tarihi Çark’ın çok güzel bir eser olduğunu ve şehirlerin sembollerinin yaşatılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Daha sonra SASKİ tarafından Sakarya Nehri üzerinde yapımı devam Hidroelektrik Santralinde incelemelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Demir, HES hakkında Rüstem Keleş’ten bilgi aldı.

 

Enerji üzerine biz de çalışıyoruz
İnceleme sonrası bir değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Ahmet Demir, Akçay Baraj Projesi’nin, Tarihi Çark ve Hidroelektrik Santrali’nin önemli yatırımlar olduğunu kaydederek, “İSKİ olarak biz de enerji yatırımları noktasında çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Gelişen dünyada enerjiye olan talep her geçen gün artmakta. Stratejik açıdan büyük bir öneme sahip olan enerji üretiminin tüm Türkiye’de daha da yaygınlaşması gerekiyor. SASKİ’yi bu noktada tebrik etmek gerek. Müthiş bir öngörüyle yasal prosedürleri hallederek Hidroelektrik Santrali inşaatına başlamış ve büyük kısmını da tamamlamışlar.  Aynı şekilde Akçay Barajı ile hem alternatif içme suyu kaynağı hem de yine enerji üretme gayretindeler. Tüm Türkiye’ye örnek olacak bu yatırımları hızlı bir şekilde hayata geçirdikleri için SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş’i ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.