3. HES Sinanoğlu Bölgesi'ne Kurulacak

Enerji harcamaları yatırıma dönüşecek
HES Projesi’nin SASKİ’nin enerji giderlerini büyük oranda karşılayacağını ve enerjiye harcadıkları parayı bundan sonra yatırıma harcayacaklarını belirten Başkan Zeki Toçoğlu, “Şuanda SASKİ’nin yıllık tükettiği enerji 65 milyon kilowat saat. HES kurulunca yılda ortalama 45 milyon kilowat saat üretim sağlanacak. Bu rakam yağış durumuna göre 50-55 milyon kilowat saate kadar da çıkabilir. Bir yıl boyunca kullandığımız enerjinin bedeli 15 milyon TL. HES’ten üreteceğimiz enerji sayesinde ortalama 8 milyon TL tasarruf elde edeceğiz. Bunlar çok önemli rakamlar. Yanis şu demek oluyor ki, enerjiye daha az para harcayacağız. Yatırımlarımız artacak. Şehrimiz ve ülkemiz kazanacak” diye konuştu.

AK Parti hükümetleri sayesinde
HES Projesi’nin ortaya çıkmasını soran sunucu Altan Bulut’un sorusunu da cevaplayan Başkan Toçoğlu, “Bilindiği gibi AK Parti hükümeti döneminde, çıkarılan kanunla enerji yatırımında özel sektörün önü açıldı. Bizde, bölgemizdeki dereler ve nehirler üzerinde araştırma yaptık. Ve bu projeler ortaya çıktı. Bizi temel olarak bu araştırmaya iten ana sebep ise, enerji maliyetlerimizin çok yüksek olması. Kuracağımız HES’ler sayesinde kendi elektriğimizi kendimiz üretmiş olup, maliyetlerimizi de düşürmüş olacağız. Buradan yaptığımız tasarruf sayesinde şehrimize daha fazla yatırım yapabileceğiz” dedi.

 

Çevreye olumsuz etkisi yok

Kurulacak HES’lerin herhangi bir olumsuz etkileri olmayacağını sözlerine ekleyen Başkan Zeki Toçoğlu, “Kuracağımız HES’lerin herhangi bir olumsuz etkisi söz konusu değildir. Bilakis, akış rejimi üzerinde olumlu etkileri var. Projemizde ekolojik hayatın devamı için dünya standartlarında balık geçişi bırakılıyor. Ve gerekli tüm feyezan hesapları yapılmıştır. Özellikle akış rejiminin düzenli hale gelmesi, nehirdeki bir takım olumsuzlukların düzelmesine de katkı verecektir” diye konuştu. Başkan Toçoğlu, ilgilerinden dolayı TGRT Haber Kanalı’na da teşekkür etti.