Katıldığı radyo programında SASKİ’nin yaptığı çalışmalara dair önemli açıklamalarda bulunan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke. Sakarya’mız da inşallah dört tarafı su kaynakları ile çevrili bir şehir haline geliyor. Tüm projelerimiz bittiğinde şuan mevcut nüfusumuzun üç katını çok rahat bir şekilde besleyebilecek, güvenli bir şekilde su arzı sağlayacak su kaynakları potansiyeli hazırlamış olacağız” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, HÜR FM canlı yayınında devam eden projelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Keleş, “Başlayan ve devam eden projeler itibariyle şuanda 380 milyonu da geçmiş durumdayız. Başlayacak yatırımlarımız da var. SASKİ olarak su yönetiminin bütün aşamalarında gerçekten hem proje geliştiriyor ve proje üretiyor hem de imalat yapıyoruz. Benim hep vurguladığım husus ‘suya hizmet, tüm yaratılmışlara hizmettir.’ Biz buna inanıyoruz” diye konuştu.

Dört Tarafa Su Kaynakları
Şehre alternatif su kaynakları kazandırmaya yönelik projelerden bahseden Rüstem Keleş, “Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke. Sakarya’mız da inşallah dört tarafı su kaynakları ile çevrili bir şehir haline geliyor. Batımızda Sapanca Gölümüz var. Şehrimizin güneyinde Akçay Barajı’nı yapıyoruz. Sapanca Gölü için önemli bir alternatif olacak. Şehrimizin doğusunda Ballıkaya Barajı yükseliyor. Kuzeyinde ise Çamdağ Barajı ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Dolayasıyla tüm bu projelerimiz bittiğinde şuan mevcut nüfusumuzun üç katını çok rahat bir şekilde besleyebilecek, güvenli bir şekilde su arzı sağlayacak su kaynakları potansiyeli hazırlamış olacağız. Tamamen ormanlarla çevrili, kar ve yağmur sularının pırıl pırıl depolandığı ve cazibeyle vatandaşımıza ulaşan su kaynaklarına sahip olmuş olacağız” dedi.

İlham Kaynağı Olduk
SASKİ Genel Müdürü Keleş, “HES’ten şuana kadar 20 milyon liraya yakın bir gelir elde ettik. 90 milyon kilovat elektrik ürettik. Bu sadece ürettiğimiz enerji. Bunun dışında çok önemli faydaları ortaya çıktı projemizin. Şehrimizin doğusuna tarımsal sulama için buradan su veriyoruz. Yaklaşık 20 bin dönümlük alan bu sayede sulanıyor. Sakarya Nehri’nin enerjisi ile şehrimizin enerjisini buluşturduk. ‘Bir su ve kanalizasyon idaresi, asli işlerini aksatmadan başka çalışmalar da yapabiliyormuş’ anlamında güzel bir ilham kaynağı olduk. Daha fazla çalışarak, daha fazla efor sarf ederek bu projeleri gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

En Büyük Nimet
Sapanca Gölü’nü korumaya yönelik çalışmalara da değinen Keleş, “Sapanca gölüne baktığınızda pırıl pırıl olduğunu görüyorsunuz. Bu tesadüfen olan bir şey değil. Bizim bilinçli olarak yaptığımız çalışmaların bir sonucu. Göle evsel ve endüstriyel hiçbir atık karışmıyor. SASKİ Genel Müdürlüğü, hem mikro kirleticiler hem de makro kirleticiler açısından, vatandaşımızın içmesuyunu tehdit edebilecek konularla ilgili olarak önleyici yaklaşım ve yatırımlarını sürdürüyor ve sürdürmeye devam edecek. Su, bugün dünyada en çok konuşulan konuların başında geliyor. Sadece yerel değil, küresel riskler de gittikçe artıyor. Su arzı arttırılamaz bir kaynaktır. Ancak kullanılabilirliğini arttırabilirsiniz. Bireysel olarak bunun farkında olmalıyız. Suyun insanoğluna bahşedilmiş en büyük nimetlerden biri olduğunu fark etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlarımıza Değer Veriyoruz
SASKİ’nin gelecek hedeflerine de değinen Rüstem Keleş, “Sürdürülebilir şekilde alternatif su kaynakları oluşturmuş, bunları koruyan ve bu yönde politikalar geliştiren ve bunu vatandaşlarımıza sürdürülebilir şekilde sağlayan ve sağlamayı garanti altına alacak sistemler inşa eden bir kurum olmayı hedefliyoruz. Bundan sonra SASKİ, özellikle bu sistemlerini kurduktan sonra sürdürülebilirliğe önem verecek. Modern dünyada çağdaş su yönetiminin gelmiş olduğu bütün aşamaları da inşallah bizde hızlı bir şekilde yakalayacağız. Kurum kültürünün vatandaş odaklı boyutunu çok yoğun bir şekilde inşa ettik ve inşa etmeye de devam edeceğiz. Bu vatandaşımıza verdiğimiz değerin bir gereğidir” diye konuştu.