SAÜ Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri SASKİ’nin inşa ettiği Hızırilyas İçmesuyu Arıtma Tesisi’ni ziyaret etti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından inşa edilen Hızırilyas İçmesuyu Arıtma Tesisini SAÜ Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri ziyaret etti. Tesisin işleyişi hakkında bilgiler alan öğrenciler, okulda edindikleri teorik bilgileri yerinde görerek inceleme şansı buldu. Şehrin içmesuyu ve atıksu altyapı sisteminin anlık olarak izlendiği ve kontrol edildiği SCADA sistemini de görme şansı bulan öğrenciler, SASKİ’nin kullandığı yeni teknolojileri de yakından inceledi.

Kalıplaşmış Yargılarımız Değişti
SAÜ Bilim ve Teknoloji Kulübü Başkanı Yasemin Karaca, “SASKİ gerçek manada şeffaf bir kurum. Ziyaret talebimizi kısa süre içerisinde cevaplayarak bizi ağırladıkları için çok teşekkür ediyorum. Gezi esnasında incelediğim kadarıyla tesis bildiğimiz arıtma tesislerinden nitelik olarak çok daha fazlası. Çeşmelerimize gelen suyun artık hangi aşamalardan geçtiğini daha iyi biliyorum. Gezi ile içtiğimiz suya güvenim daha da arttı. Ayrıca SCADA sistemiyle suyun tüm değerleri her an takip ediliyor. SCADA sisteminin çalışma prensiplerini yerinde görmek bizim için gerçekten faydalı oldu. Bu noktada misafirperverliklerinden dolayı SASKİ’ye ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

SCADA Teknolojisi Etkiledi
Teknoloji kullanımı anlamında tesislerin önemli donanımlara sahip olduğunu dile getiren SAÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ömer Biçer, “Sakarya’da öğrenciyim. Daha önce yaşadığım şehre göre tartışmasız bir şekilde Sakarya’da içtiğim su daha kaliteli. Gerek depolardaki donanımlar, gerekse SCADA sistemi olsun tüm sistemler otomatik olduğu için bana mesleki anlamda büyük katkı sağladı. Hızırilyas İçmesuyu Arıtma Tesisi ileriye dönük endüstri 4.0 teknolojisi açısından çok güzel ve donanımlı bir tesis. Çok az personelle sistem sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Bize kattıkları bilgi ve tecrübeden dolayı da SASKİ’ye teşekkür ediyorum” dedi.