Engelsiz Kafe açılış programında konuşan Başkan Toçoğlu, “Toplumumuzun engellilerle ortak bir mekânda buluşmasını sağlayacak olan bu proje, engellilerin daha iyi tanınıp anlaşılmalarına, sosyalleşmelerine ve böylece toplumsal bütünlüğün oluşmasına vesile olacaktır. Engelli kardeşlerimizin Sakarya’da yaşamaktan mutlu olmalarını sağlamak bizim için en büyük mutluluk kaynağıdır. Engelsiz Kafe’nin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Engelsiz Kafe’nin resmi açılış töreni gerçekleştirildi. Programa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun yanı sıra, Genel Sekreter İbrahim Pehlivan, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, İl Kadın Kolları Başkanı Zehra Hatipoğlu, SESOB Başkanı Hasan Alişan, belediye başkanları, ilçe başkanları, Süpersport Dünya Şampiyonu Kenan Sofuoğlu, büyükşehir bürokratları, STK temsilciler ile çok sayıda engelli vatandaş ve yakınları katıldı.

Sevgi Dolu Bir Sosyal Ortam
Büyükşehir Engelsiz Hobi Kursları öğrencilerinin halk oyunları gösterisi ile başlayan programın açılış konuşmasını Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce gerçekleştirdi. Yüce, “Engelsiz Kafe, toplam 150 metrekare alana sahip olup, merkezimizde 8 engelli kardeşimiz istihdam edilecektir. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere 4 kişilik iki vardiya şeklinde çalışacaklar. Engelsiz Kafemiz engellilerimizin toplumla buluşmalarına imkan sağlayacak, sevgi dolu bir sosyal ortam olarak tüm vatandaşlarımızın zihinlerinde yer alacaktır” ifadelerini kullandı.

Toçoğlu’na Hizmet Teşekkürü
Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, “Sakarya kafelerin en güzeli olan Engelsiz Kafe’yi inşa etti. Sakarya şampiyonlar yetiştiren bir şehirdir. Sakarya Türk siyasetine önemli değerler kazandıran bir şehirdir. Sakarya farkındalıkların şehridir. Bu mekanda istihdam edilecek kardeşlerimizin en güzel hizmeti sunacaklarına inanıyoruz. Böyle bir merkezin Sakarya’ya kazandırılmasına vesile oldukları için Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’na teşekkür ediyoruz” dedi.

Bu Proje Diğerlerinden Çok Farklı
Kısa bir süre önce 101 milyon değerinde yeni projelerin temelini attıklarını ve çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini ifade ederek konuşmasına başlayan Başkan Toçoğlu, “Altyapıdan sağlığa, duble yollardan kültür merkezlerine, meydanlar, parklar, yeni yaşam alanları inşa ediyoruz. Ancak bizim için bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz engelsiz kafenin anlamı binanın yapısından daha büyük. Bu proje diğer yapmış olduğumuz çalışmalardan biraz farklı ve bizi daha fazla heyecanlandırıyor” diye konuştu.

İstihdam Bulacaklar
Engelsiz Kafe’yi ‘muhtevasında samimi anlamlar barındıran tüm şehirlere örnek bir hizmet’ olarak tanımlayan Toçoğlu, “Toplumumuzun engellilerle ortak bir mekânda buluşmasını sağlayacak olan bu proje, engellilerin daha iyi tanınıp anlaşılmalarına, sosyalleşmelerine ve böylece toplumsal bütünlüğün oluşmasına vesile olacaktır. Engelsiz Kafe ile birlikte istihdam bulamayan engellilerimiz için yeni bir istihdam kapısı da açılmış oldu. Hayatını kazanmak isteyen tüm engellilerimizin kendi ayakları üstünde durabileceği bir Sakarya hedefiyle yola çıktık” dedi.

Engelsiz Bir Şehir
Başkan Zeki Toçoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Bugün engelli kardeşlerimizin ne yapamadıklarını değil, neler yaptıklarını, neler başardıklarını görmek için bir araya geldik. Sakarya’yı herkes için erişilebilir, konforlu ve engelli standartlarına uygun bir şehir haline getirmeyi hedefliyoruz. Sakarya’nın sosyal, kültürel, ekonomik ve diğer tüm alanlarda Engelsiz bir şehir olarak anılmasını sağlayacağız. Hayatı paylaşmaya hiçbir engelimiz olmadığını görmeleri bizi ayrıca mutlu ediyor. Büyükşehir Belediyesi olarak her bireyin bir engelli adayı olduğunu asla aklımızdan çıkarmıyoruz.”

Sorunlar El Ele Çözülüyor
“2009 yılından bu yana yaklaşık 10 bin engellimizin kaydını yaptık. Engelli ailelerimize rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunduk. Engelli bireylere dönük medikal yardımlarımız da aralıksız sürmekte. Sosyal Gelişim Merkezi’nde 14 branşta engellilerimize dönük kurs faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Tüm sorunlar el ele verilerek birlik içerisinde çözülmeye devam edecek. Engelli kardeşlerimizin Sakarya’da yaşamaktan mutlu olmalarını sağlamak bizim için en büyük mutluluk kaynağıdır. Rabbim birliğimizi, kardeşliğimizi daim kılsın. Engelsiz Kafe’nin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Dünya Şampiyonu Büyüledi
Konuşmalarının ardından Engelsiz Kafe’nin açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra Başkan Toçoğlu ve beraberindeki misafirler Engelsiz Kafe’de ilk çaylarını merkezde çalışmaya başlayan engelli vatandaşların elinden içti. Programın sonunda Dünya Şampiyonu Milli Motosikletçi Kenan Sofuoğlu mini gösterisi ile izleyenlere heyecanlı dakikalar yaşattı. Sofuoğlu ayrıca Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva ve engelli vatandaşlar ile sürüş keyfi de yaşadı.