Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar’la bir araya gelen Başkan Ekrem Yüce, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde tahıl krizi çözüme kavuştu, esir takası tamamlandı. Türkiye olarak her iki ülke için barış ortamının tesis edilmesi, savaşın sona ermesi için gayret gösteriyor, dua ediyoruz” dedi. Büyükelçi Bodnar ise “Türkiye'nin desteği ile barışın geleceğine inancımız tam” yanı sıra Sakarya’nın turistik olarak mutlaka ziyaret edilmesi gerek.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar’ı konuk etti. Başkanlık makamında gerçekleşen görüşmede Büyükşehir ve SASKİ bürokratları hazır bulundu. Başkan Yüce, Ukrayna Büyükelçisi Bodnar ile görüşmesinde bölgedeki son gelişmeler, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler ve iş birliği olanakları masaya yatırıldı.

Sakarya tarım, sanayi ve turizmde potansiyeli yüksek bir şehir;
Başkan Ekrem Yüce, Vasyl Bodnar’a nazik ziyaretleri dolayısıyla teşekkür ederek, Sakarya’nın tarım, sanayi ve turizm potansiyeline ilişkin paylaşımlarda bulundu. Yüce, “1 milyonu aşkın nüfusu, nitelikli iş gücü, coğrafi konumu, lojistik avantajları ve sahip olduğu potansiyeli ile Sakarya, ülkemizin önemli şehirleri arasında yer alıyor. Mümbit toprakları, üretim anlayışı ile tarımda büyük bir ivme yakaladık. Ülkemizin tarımsal kalkınma hamlesine şehrimizden güçlü bir destek sunuyoruz. Ayrıca tarım lisesi kuruyoruz. Sanayide de ülkemizin ihracat yapan 7. şehriyiz. Güçlü bir sanayi altyapısına sahibiz. Doğal güzelliklerimizle turizm olanaklarımızın yanı sıra sporda da 30 farklı branşta 5 bini aşkın sporcumuza eğitimler sunuyoruz” dedi. Yüce, Büyükşehir Hentbol ve Bisiklet takımları ile Sakaryaspor’da Ukraynalı sporcuların yer aldığını da sözlerinde yer verdi.

Türkiye bölgede barışı tesis etmek için yoğun çaba gösteriyor
Ukrayna-Rusya savaşının sona ermesi için Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun bir diplomasi yürüttüğünü ifade eden Başkan Ekrem Yüce, “Küresel gıda krizinin önüne geçmek için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde tahıl krizi çözüme kavuştu. Aynı zamanda kısa süre önce Ukrayna ile Rusya arasında yapılan anlaşma doğrultusunda gerçekleştirilen esir takasında Sayın Cumhurbaşkanımız en önemli aktördü. Sayın Cumhurbaşkanımız barış için yoğun bir diplomasi yürütüyor. Her iki ülke için barış ortamının tesis edilmesi, savaşın sona ermesi için gayret gösteriyor, dua ediyoruz. Ülkeler arası iş birliği ve temasları yoğunlaştıracağımıza inanıyor, nazik ziyaretleriniz için teşekkür ediyorum” dedi.

Kardeş şehir ilişkileri kurmak istiyoruz
Sakarya'da bulunmaktan onur duyduğunu ve ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Büyükelçi Bodnar, “Biz Karadeniz'den dolayı komşuyuz ve bölgesel ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Türkiye ile stratejik iş birliği bizim için çok kıymetli ve günden güne geliştiriyoruz. Sonraki ziyaretlerimizi ticari ilişkilerimizi geliştirmek adına iş insanlarımızla birlikte gerçekleştirmek istiyoruz. Bu nedenle ayrıca bir şehir belirleyip Sakarya ile kardeş şehir protokolü imzalamak istiyoruz. Bisiklet şehri olmanız ve Büyükşehir bünyesinde Ukraynalı bisiklet sporcunuz olduğu için çok mutlu olduk. Bisiklet bizim için çok önemli bir sembol. Kurtuluş günümüz olan 23 Ağustos tarihinde bisiklet turları düzenliyoruz” dedi.

Türkiye’nin desteği ile barışın geleceğine inancımız tam
Bodnar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a barış için gösterdiği çalışmalar ve desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Erdoğan, dünya için gıda krizi oluşturabilecek tahıl sorununu hallederek küresel anlamda büyük bir krizi engelledi. Ayrıca savaş halindeki iki ülke arasındaki esir takasını da sağlayarak büyük bir sorunu çözmüş oldu. Türkiye'nin desteği ile barışın geleceğine inancımız tam. Türkiye ile Ukrayna barış istiyor. Türk İHA ve SİHA'ları Ukrayna toprakları için en büyük savunma mekanizmaları. Sakarya'nın sanayi üretimlerini gördük ve savunma alanındaki işbirliğimizin artmasını umut ediyoruz” diye konuştu.

Sakarya turistik olarak mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir şehir
Savaş öncesi dönemde Türkiye’ye Ukrayna’dan 2 milyon turist geldiğini ifade eden Bodnar, “Bu turistlerin geneli Türkiye’nin güney kıyılarına giden insanlarımızdan oluşuyor. Geldik gördük ki Sakarya turistik olarak mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir şehir. Sakarya ile turizm köprüsü kurulması için gerekli adımları atacağız. Kadınlarımız ve erkekleriniz arasındaki evliliklerden dolayı kurulan 40 bin aile mevcut. Bu kültürel anlamda ve etnik anlamda da artık iç içe geçtiğimizin bir göstergesidir. Vize ve pasaport olmadan sadece kimlik ile Ukrayna'yı ziyaret edebilirsiniz. Bu sıcak karşılama için Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Sakarya şehrine teşekkür ederim” ifadeleri ile sözlerini tamamladı.