Zarafet Onun Yaşam Biçimiydi

Hür düşünceye önem verirdi
Hatice Bilen Buğra’dan sonra sözü Prof. Dr. Engin Yılmaz aldı. Engin Yılmaz, Küçük Ağa romanı üzerinden Tarık Buğra’yı anlattı. Tarık Buğra’yı soylu bir edebiyatçı olarak nitelendiren Yılmaz, Tarık Buğra’nın muhteşem dizeleri üzerinden edebiyatı ve Buğra’nın eserlerini anlattı. Tarık Buğra’nın en korktuğu şeylerin başında anlaşılmamak olduğunu söyleyen Yılmaz, “Tarık Buğra yanlış anlaşılmaktan korkardı. Bağımsız düşünceye önem verirdi. Tüm eserlerinde hür düşünceye verdiği önem ön plana çıkardı” dedi.

 

 

Eserlerinde Türkiye gerçeğini dile getirdi
Daha sonra söz alan İlyas Dirin ise Tarık Buğra’nın üzerinden Küçük Ağa ve milli mücadeleyi anlattı. İlk olarak milli mücadelenin edebiyata yansımasını inceleyen Dirin, daha sonra Tarık Buğra’nın eserlerindeki milli mücadeleden söz etti. Tarık Buğra’nın roman yazarı üzerine sözlerini de inceleyen İlyas Dirin, “Tarık Buğra roman yazarının kendi beğenilerini kendi düşüncelerini eserlerine yansıtmaması gerektiğini, yazar için asıl kaygının yazarın anlattığı dönem Türkiye’si olduğundan bahseder. Ben bu cümlenin üzerinden üstadın eserlerini incelediğimde anlattığı yazar profilini Küçük Ağa romanında rahatlıkla görüyorum. Ayrıca Yağmuru Beklerken ve Dönemeç adlı romanlarında da Türkiye gerçeğini bizlere göstermiştir” dedi.

 

Halka hiçbir zaman yukarıdan bakmadı
Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu ise Tarık Buğra’nın empatik bakış açısını ve eserlerindeki ironiye dikkat çekti ve Tarık Buğra’nın Türk Edebiyatı’nda nasıl bir yer tuttuğundan bahsetti. Tarık Buğra’nın eserlerindeki karakterlerin yaşadığı değişimi ve bu değişim sırasında yaşadığı sancıyı okuyucuya çok iyi aktardığını söyleyen Daşçıoğlu, “Bu değişimi okuyucuya böylesine iyi aktarmak ancak büyük romancıların yapabileceği bir iştir. Tarık Buğra’nın yaşadığı dönemde edebiyat iktidarları ve siyasal iktidarlar tarafından dışlanmasının arkasında Tarık Buğra’nın halka olan bakışıdır. Halka hiçbir zaman yukardan bakmamıştır” diye konuştu.  

Panelin sonunda Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç konuşmacılara çiçek takdim etti. Fevzi Kılıç, Şubat ayı kültür etkinliklerine katılan tüm Sakaryalılara teşekkür etti ve etkinliklerin önümüzdeki dönemde de hızını kesmeden devam edeceğini söyledi.