Yeni Parlamento Kurucu Meclis Gibi Çalışacak

Bambaşka bir dünya ortaya çıkıyor
Faruk Mercan’ın ardından konuşan Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ise yenidünya düzeninden bahsetti. Bambaşka bir dünyanın kurulduğunu söyleyen Mümtaz’er Türköne, “Gelecekte çok farklı bir dünya ortaya çıkacak. Bunun çok somut göstergeleri var. Mesela nüfus. Nüfus her şeyi alt üst edecek kadar önemli bir gösterge. Birleşmiş Milletler’in nüfus departmanının 2050 yılına kadar her ülke için tek tek yaptığı nüfus projeksiyonları var. Mesela bugün Almanya’nın nüfusunun yüzde 4’ü Müslümanlardan meydana geliyor. Benzer oran Fransa’da var. 2025 yılına geldiğimizde bu oran yüzde 11’e çıkıyor. 2050 yılına geldiğimizde ise bu oran yüzde 23’e çıkıyor. Bugünün batı dünyasının en büyük problemi nüfus problemidir. Bugün batıda konuşulan politik mevzu bu. Aslında oradaki siyasetçiler bu can alıcı konu etrafından siyaset üretiyorlar” dedi.

 

Sivilleşmenin ilk adımı Özal’dır

Yeni anayasanın önemine vurgu yapan Faruk Mercan, “Bizim öğrencilik zamanımızda insanlar bu kadar ayrışmamıştı. İnsanlara Türk müsün, Kürt müsün diye sormak çok ayıptı. İnsanlar böyle şeyler sormazlardı. Fakat bugün herkes birbirine bu manada sorular soruyor. İnsanların sebataycılığından tutun, Çerkezliği, Gürcülüğü sorgulanır hale geldi. Yani acaip bir toplum haline geldik. Bunu aşmamız lazım. Bu durumu aşmanın en önemli yollarından bir tanesi yeni anayasadır” dedi. Türkiye’nin sivilleşmesinde Turgut Özal’ın rolüne de değinen Mercan,  “Turgut Özal, Türkiye’deki gerçek sivilleşmenin ilk adımını atmıştır. Ak Parti zamanında eğer bir darbe olmadıysa bunda Özal’ın çok büyük faktörü olmuştur. Eğer Hilmi Özkök gibi bir Genelkurmay Başkanı’na sahip olduysak, bu Turgut Özal’ın sayesinde olmuştur. Eğer Özal Çankaya Köşkü’nde 3.5 değil de 7 yıl kalmış olsaydı, Ak Parti’ye kapatma davası bile açamazlardı” diye konuştu.

 

Dünyanın ekseni doğuya kayıyor
Nüfus konusunda örnekler de veren Türköne, “Çok daha yakın olan bir şeyi söyleyeyim. İsrail’in 6.5 milyon nüfusu var. Bu nüfusun yüzde 16.5’i Müslümanlardan meydana geliyor. Çok değil 20 – 25 yıl sonra Müslümanların oranı İsrail’de çoğunluğu oluşturacak duruma geliyor. Müslümanlar bir parti kurup seçimlere girseler tek başına iktidara gelecek duruma ulaşıyorlar. Rusya’da böyle, dünyanın birçok yerinde böyle. Ekonomik anlamda da, uluslararsı ilişkiler anlamında da dünya değişiyor. Dünyanın ağırlık merkezi Batı Avrupa - Amerika ekseninden doğuya doğru kayıyor. Mesela 2034 yılında Çin’in ekonomisinin Amerikan ekonomisini geçeceği öngörülüyordu, bu daha da öne alındı. Yani 2050 yılına gelmeden çok kutuplu bir dünya karşımıza çıkıyor. Amerikan hegomanyasının sona erdiği bir dünya karşımıza çıkıyor. Yani Arap dünyasındaki karışıklıklar, enerji çekişmeleri falan hepsi bununla alakalı” diye konuştu.

Yeni anayasa 250 yıllık geleceği etkileyecek
Türkiye’nin içerisinde de büyük değişimlerin yaşandığını da belirten Mümtaz’er Türköne, yeni anayasa konusuna da değindi. Yeni anayasal düzenin 200 – 250 yıllık bir geleceği belirleyeceğini söyleyen Türköne,  “Bizim ve bizden önceki kuşakların yaklaşık 200 yıldır alıştığı ve değişmez zannettiği durumlar alt üst oluyor. Bu değişim sadece dışımızda değil içimizde de oluyor. Bugün Türkiye’de anayasa konuşuluyor. Türkiye mecburen anayasa yapacak. Şuanda tartışılıyor, olgunlaştırılıyor ve gerçekleştirilecek. Bu kurulacak olan anayasal düzen en az 200 – 250 yıllık bir geleceği belirleyecek. Bizden sonraki kuşaklar, yani 5 nesil, bu bir iki yıl içerisinde yapılacak olan anayasal düzen içerisinde yaşayacaklar” dedi.

 

Parlamento kurucu meclis gibi olacak
Son olarak 12 Haziran seçimlerinin önemine vurgu yapan Mümtaz’er Türköne, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizler 200 yıldır bata çıka bir tarihin içerisinden geliyoruz. Çok ağır bedeller ödedik. Bir Çanakkale Savaşı’nda Türkiye’nin bütün okumuş insanları yok oldu. Kurtuluş Savaşı denilen savaş bir yedek subay savaşı olarak bilinir. O kadar sıkıntı içerisinde bu yıllara geldik. Bugün tam anlamıyla uşağın hızlanıp tekerleklerini pistten kaldırdığı aşamadayız. Sonra uçak gerekli yüksekliğe ulaşacak ve herkes rahat edecek. Bu seçim yeni anayasa yapacak parlamentoyu ortaya çıkartacağı için çok önemli. Adeta kurucu meclis gibi çalışacak bir parlamento oluşacak. Ve bizler ilk defa halkın kendisiyle kararlaştırılmış bir anayasa yapacağız.” Konuşmacılar, son kısımda katılımcıların sorularını da cevapladı. Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, konuşmacılara çiçek takdim etti ve paylaştıkları bilgiler için teşekkür etti.