‘Engelsiz Strateji Geliştirme Çalıştayı’nın açılışında konuşan Başkan Toçoğlu, “Büyükşehir olarak engelli kardeşlerimiz için eğitimler gerçekleştiriyor, yeni projeler üretiyoruz. Cumhurbaşkanımızın hassasiyetinden güç alarak engellilerimizin yaşantılarına kolaylıklar ve katkılar sağlamaya çalışıyoruz. Engelsiz Yaşam Merkezi’ni de en kısa sürede hizmete alacağız” derken Vali Balkanlıoğlu, Sakarya’da engellilere yönelik güzel çalışmaların yapıldığını söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Engelsiz Strateji Geliştirme Çalıştayı’ açılış programı ile başladı. SGM Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Vali İrfan Balkanlıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, il müdürleri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. Program, Engelsiz Hobi Kursları öğrencilerinin gösterisi ile başladı.

Çalıştayla farkındalık artacak
Çalıştay hakkında genel bilgiler paylaşan Koordinatör Esra Uzunoğlu, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle gerçekleştirdiğimiz bu anlamlı çalıştayda amacımız, yaşadığımız toplumda engelli bireylere yönelik toplumsal farkındalığı arttırma, engellilerin sorunlarına çözüm üretmektir. Bu çalıştayda engellilere yönelik uygulanan mevcut politikaları inceleyerek kurumlararası işbirliğini denetleyecek ve kurumlar arası işbirliğini geliştirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

7 bin kursiyer
2009 ve 2017 yılları arasında Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik hizmetlerini paylaşan Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce, “Dört yıl önce ilk SGM’yi inşa ettik. Sosyal Gelişim Merkezlerinde çocuklar, gençler, anneler ve engelli vatandaşlarımız çeşitli eğitimler alıyor. SGM bünyemizde Aile ve Çocuk Hizmetleri, Engelli Hizmetleri ve Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü faaliyet göstermektedir. 7 bin çocuğumuz bu merkezde eğitimlerine devam etmektedir. Ailelerimizin eğitimine yönelik seminerler düzenlemeye ve kurslar vermeye devam ediyoruz. Psikologlarımız merkezimizde Sakaryalı ailelere psikolojik destek sunuyor.”

Farkındalık çalışmaları
Yüce “Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Engelsiz Kent Sakarya’ sloganıyla yola çıktık. Amacımız Sakarya’da yaşayan engelli kardeşlerimizin geleceğe umutla bakması için elimizden geleni yapmak. Bu kapsamda 2009 yılından itibaren kaldırım ve rampalarda düzenlemeler yaparak kaldırım yüzeylerinde görme engelliler için kabartmalı yüzey döşemeleri gerçekleştirdik. Şehir içinde engellilere ücretsiz ulaşım sağladık. Engelli vatandaşlarımızın evlerindeki ihtiyaçları saptamak için aile ziyaretleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 2009 yılından bugüne kakar 2 bin vatandaşımıza medikal ve sosyal yardımlar sunduk. Engelli taşıma hizmeti vermeye devam ediyoruz. Engelsiz hobi kurslarında yılda 750 vatandaşımız bilgi ve yeteneklerini keşfetme fırsatı yakalıyor. Her yıl ‘Engelliler Şenliği’ düzeliyoruz. Toplumsal farkındalık çalışması yürütüyoruz özellikle liselerde seminerler düzenliyoruz. Birçok il ve ilçeye örnek olan ‘Engelsiz Kafe’ projemizle birlikte engelli istihdamını sağlıyoruz. Engelli kardeşlerimizin topluma kazandırılması için Büyükşehir olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Hayal dahi edilemeyecek aşama
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mutlu Işıksu, “Engellilere yönelik bakanlığımızın düzenlediği sosyal politikalar, engellilerin toplumsal yaşam alanlarının her aşamasında yerini almaktadır. Engel bir kusur değil, bir durumdur. Tüm vatandaşlarımızı hayata katılımlarını artırabilmek ve toplumda var olduklarını hatırlatmak en büyük görevimizdir” derken Sakarya İl Milli Eğitim Müdüresi Pervin Töre, “Sakarya’da yeni olduğum için Sakarya engellilere yönelik gerçekleştirilen çalışmaların farkını daha kolay görebiliyorum. Sakarya’da diğer illerin hayal dahi edemeyeceği aşamalara gelinmiş. Sosyal fiziki ve akademik alanda ciddi yatırımlar gerçekleştirilmiş. Engelli bireylerimizin pek çok alanda çeşitli başarılara imza attığını biliyoruz. Bu durum Türkiye ve Sakarya’mız için gurur kaynağıdır. Kalplerdeki ve zihinlerdeki engelleri hep birlikte kaldırmak hepimizin yükümlülüğüdür” dedi.

Engelli istihdamı sağlanıyor
İŞKUR Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya, “İlimize ait engelli istihdam verilerine göre kamu ve özel sektörde toplam 2 bin 590 kişi çeşitli sektörlerde istihdam edilmiştir. İŞKUR, engellilere mesleki eğitim hizmetleri sunmaktadır” diye belirtirken, İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü, “Biz sağlıkçıların engellilere bakış açısı çok farklıdır çünkü engelin tıpta basit bir tanımı yoktur. İstatistiklere göre Dünya nüfusunun yüzde 15’i engelli bireylerden oluşuyor.”

Birlik beraberlikle daha iyi hizmet
Başkan Zeki Toçoğlu, “Özellikle Sosyal Gelişim Merkezi’nin düzenlediği programlarımız duygusal bir hava içerisinde gerçekleşiyor. Şehrin yöneticileri olarak eksiklikleri tamamlarken şehrin dezavantajlı kesimlerine daha iyi nasıl hizmet sunacağımız hususunda istişareler gerçekleşiyoruz. Bu istişarelerimize Valiliğimizi, üniversitemizi ve diğer kamu kuruluşlarımızı da dahil ediyoruz. Güçlerimizi birleştirerek ciddi çalışmalara imza atıyoruz. Birlik ve beraberlik içeren çalışma ortamlarımız milletimize daha kaliteli hizmet sunmamızı sağlıyor” diye konuştu.

Çalıştay sonuçları katkılar sunar
“Ülkemizde 2002 yılından sonra engelli bireylere yönelik Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde büyük çaplı bir farkındalık oluşturuldu. Bizde Cumhurbaşkanımızın hassasiyetinden güç alarak engellilerimizin yaşantılarına kolaylıklar ve katkılar sağlamaya çalışıyoruz. Bu çalıştay vesilesiyle şehrin kamu kuruluşlarının engellilere yönelik ortak sundukları hizmetlerin kalitesinin iyileştirilmesi için neler yapılması gerektiği konusuna ışık tutabilir. Bizler bu çalıştay sonuçlarını dikkate alıp uygulayarak vatandaşlarımıza en kaliteli hizmeti sunmaya devam edeceğiz.”

Yaşam merkezi hizmete alınacak
“Geçtiğimiz yıl Dünya Engelliler Günü’nde engelli annelerinin bizden bir talepleri olmuştu. Engelli ailelerinin kendilerine ayırabilecekleri vakitleri pek olmuyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bu soruna çözüm bulmak için gelen talepler doğrultusunda bir çalışma başlattık ve Türkiye’ye örnek olacak projemiz Engelsiz Yaşam Merkezi Gündüz Bakımevi’ni inşa ettik. Bu merkezde engellilerimize hizmet sunmaya devam edeceğiz. Engelsiz Yaşam Merkezi’ni Sakarya’ya armağan etmenin haklı gururunu yaşıyoruz. İnşallah en kısa sürede merkezimizi hizmete alacağız.”

Engellilere dönük önemli yatırımlar
Vali Balkanlıoğlu, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ engelli vatandaşlarımızın ailelerini anlamak için ilan edilmiş bir gündür. Mesleğimiz icabı birçok engelli bireyimize ve ailesine destek olmaya çalıyoruz. Bu işin sabır ve sevgi gerektirdiğini biliyoruz. 15 senedir engellilere yönelik büyük yatırımlar yapıldı. Engelli çocuklar artık devletimiz tarafından okutuluyor, ailelerine maddi ve manevi destek sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi engelliler için oldukça kullanışlı ve bakımlı binalar inşa etmiş. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’na engellilerin eğitimlerine yönelik verdiği hizmetten dolayı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.