Büyükşehir Belediyesi ve SAÜEAH işbirliği ile düzenlenen sağlık konferanslarında bu hafta ‘Çocuk Astım ve Alerjisi’ konuşuldu. Prof. Dr. Bülent Karadağ, “Günümüzde her on çocuktan birinde astım hastalığı var. Astımın sıklığı arttıkça farkındalığı da artıyor. Eğer tanıyı doğru yaparsak hastalığa uygun tedavi yöntemlerini kullanmakta geç kalmamış oluruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) işbirliği ile düzenlenen sağlık konferansları devam ediyor.  ‘Çocuk Astım ve Alerjisi’ konulu konferansa konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Karadağ katıldı. Orhangazi Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirilen konferansta Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Aydın Sarı’nın yanı sıra çok sayıda vatandaş da yer aldı.

Farkındalık arttı
Prof. Dr. Bülent Karadağ, “İklim geçişi olunca solunum yolu enfeksiyonlarına maruz kalmamız açık oluyor. Nemli ortamlardan dolayı da alerjik durumlar ve astım ile karşılaşabiliyoruz. Günümüzde her on çocuktan birinde astım var. O kadar nadir görülebilen bir hastalık değil. Eğer astımınız varsa bu sizin için çok endişe edeceğiniz bir durum olmasın. Bu endişe doktorların da astım teşhisini söylemesine engel oluyor. Astım çocukluk çağında en çok rastlanan kronik bir hastalıktır. Astımın sıklığı arttıkça farkındalığı da artıyor. Eskiden çok ağır şikâyetleri olmayana astım tanısı koyulmazdı. Şimdi ise farkındalık arttığı için tanımı daha hafif şikâyetlerde bile koyulabiliyor”  diye konuştu.

Değişik şikâyetlerle karşılaşabiliyoruz
Karadağ, “Çocuklar bizim en önemli varlıklarımız. Hiçbir astımlı çocuğun üzerinde astım hastası olduğu yazmaz. Astım hastaları ile ilgili değişik şikâyetlerle karşılaşabiliyoruz. Sadece öksürük olabiliyor veya bir yıl boyunca herhangi bir şikâyeti olmayıp 5 gün boyunca ölümcül bir şekilde astım atağı geçirebiliyor. Astım tanısını koyarken çok ayrıntılı teknikler gerekmiyor. Eğer tanımı doğru yaparsak hastalığa uygun tedavi yöntemlerini kullanmakta geç kalmamış oluruz” ifadelerini kullandı.