Sakarya Büyükşehir Belediye Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı...

Karar mekanizmasında kadınlarda olmalı

“Kadınların kayıtsız şartsız sosyal sermaye olarak görülmesi çok büyük haksızlık” diyen Hidayet Tuksal, “Kadınlar bu toplumun bütün işlerini yapan insanlardır. Nerede bedava bir iş varda oraya kadınlar çağırılır. Kadınlar mesleklere girdiklerinde o mesleklerin ücretleri düşer örneğin. Bütün dünyadaki mülkiyetlerin sadece yüzde 8’i kadınlara ait. Mal da yalan, mülk de yalan diyoruz ama kadınlarımıza hiçbir mal vermiyoruz. Biz kadınlar ciddiye alındığımızı görmek istiyoruz artık. Ama somut verilerle görmek istiyoruz. Mesela kadınlar için ne kadar para ayırıyorsunuz? Karar mekanizmalarında kadınlar ne kadar var? Bunları somut olarak görmek istiyoruz” dedi.

İronik bir dil de kullanan Hidayet Tuksal, erkelerin yemek pişirdiğini görmek istediğini söyledi. Tuksal, “Erkekler aşçı olarak yemek yapıyorlar. Ama evlerinde yemek yapmıyorlar hiçbir şekilde. Bu dünyada hep kadınlar pişirecek erkekler yiyecek mi? Ben erkeklerin de evlerinde yemek pişirdiğini görmek istiyorum” diye konuştu.

 

Yüzde 65’in temsil edilme şansı yok

Kadının toplumdaki rolleri hakkında konuşan Sosyolog Hilal Kaplan ise kadınlara yapılan ayrımcılığa dikkat çekti. Hilal Kaplan, “Dergilerimiz var. Başlığı, Kadın ve Aile. Bu ailede erkek yaşamıyor mu peki? Bakın mesela belli bir bedeni geçen kadınlar işten çıkartılır. Bu ülkede bir başörtüsü sorunu var. Bunu sorunu kimse yadsıyamaz. Ülke kadınlarının yüzde 65’inin mecliste temsil edilme şansı yok. Bundan büyük haksızlık olur mu? Bu kadınlara uygulanan ayrımcılığın en önemli göstergesidir” diye konuştu.

 

Hilal Kaplan’ın ardından bir konuşma yapan Gazeteci Fadime Özkan ise medyanın kadını sunum tarzını anlattı. Fadime Özkan, “Medyada kadın, yüzde 40 oranında şiddet ve cinayet haberleriyle yer alıyor. Bu çok kötü bir durum. Bir başka açıdan baktığınızda ise kadın, yaptıklarından çok bedensel özellikleriyle haber oluyor. Bunlar kadına yönelik yapılan büyük haksızlıklar. Türkiye’deki kadın sorunu sosyal bir afet haline gelmiştir” dedi.

Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Aydın, panelistlere çiçek takdim ederek verdikleri bilgilerden dolayı teşekkür etti.