ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı ve Savunma Sistem Teknolojileri Sektör Başkanı Behçet Karataş, şu anda tasarlayamayacakları hiçbir şeyin olmadığını belirterek, “İhtiyacımız varsa ve hayatiyse kesinlikle kendimiz yapıyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür Sanat Etkinlikleri “Bağımsız Savunma Sanayi Yolculuğunda: ASELSAN” konulu konferans ile sona erdi. AKM’de gerçekleştirilen programa çok sayıda vatandaş ilgi gösterirken, ASELSAN SST Sektör Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı Behçet Karataş, kurumun faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

2,3 milyar dolarlık satış
ASELSAN'ın, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) her türlü elektronik cihaz ve sistem ihtiyacını karşılayarak dışa bağımlılığı azaltmak üzere kurulduğunu aktaran Karataş, bunun sürdürülebilir hale getirilmesinin amaçlandığını kaydetti. Kurumda yaklaşık 9 bin 600 personel çalıştığını, bunların yüzde 60'ını mühendislerin oluşturduğunu dile getiren Karataş, geçen yıl 2,3 milyar dolarlık satış gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Tasarlayamayacağımız hiçbir şey yok
Karataş, birçok ürünü ihraç ettiklerini vurgulayarak, “Bayraktar'ın CATS denilen görüş sistemleri var. Kanada'dan alıyorlardı, ambargo konunca kendimiz geliştirdik. Ambargoları çok seviyoruz, onu da yerlileştirdik. Bunları sizin çocuklarınızla, kardeşlerinizle yaptık. Allah'a şükür şu anda tasarlayamayacağımız hiçbir şey yok. Sadece ekonomik boyutuna bakmamız gerekiyor, değer mi değmez mi diye. İhtiyacımız varsa ve hayatiyse kesinlikle kendimiz yapıyoruz.”

“Savunma sanayi milli ve yerli olmak zorunda”
Ambargolardan Türkiye'nin etkilenmediğini vurgulayan Karataş, “Sadece Türk Silahlı Kuvvetlerinin değil, tüm dost ülkelerin ihtiyacını karşılayabilecek hem bilgi birikimimiz hem kapasitemiz hem de üretimimiz var. Geçmişte savunma sanayimiz ihmal edilmiş, çivi yapamaz hale dönüşmüş. Halkın hafızasından bunun silinmemesi lazım. Savunma sanayi milli ve yerli olmak zorunda, ihmal edilmemeli” dedi. Karataş, ASELSAN'ın Ar-Ge faaliyetine geçen yıl 500 milyon dolarlık bütçe ayırdığını belirterek, teknolojiyi geliştirmek için gençlerin çok çalışması ve kendilerini iyi yetiştirmeleri gerektiğini söyledi.