Aralık Kültür Sanat Etkinlik kapsamında ‘Bozkırın Kağanlıkları’ isimli kitabın yazarı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl OSM’de sanatseverlerle buluştu. Taşağıl, “Türkler için bir model ortaya çıkması gerekiyordu. Bu modele, Göktürkler zamanında kavuşuldu. Göktürkler tarafından yapılan yazıtlar Türk kimliğini ortaya çıkarmıştır. Türk adını tarihin derinliklerinden günümüze kadar yaşattık. Bunu sağlayan da Göktürklerdir.”

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘Bozkırın Kağanlıkları’ isimli kitabın yazarı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl Ofis Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Yoğun katılımın gerçekleştiği program imza töreni ile sona erdi.

Türkler kendilerini muhafaza etmiştir
Türklerin insanlık tarihiyle dünya sahnesinde yer aldığını dile getirerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, “Dünya tarihinin ilk aydınlanmaya başladığı dönem yani milattan önce 3 binlerde Andronova kültürüyle bu bölgede Türklerin tarihini başlatıyoruz. Demek ki Türklerin tarihi diğer milletlerin tarihinden eski ya da geri tarafı yoktur. Aşağı yukarı insanlık tarihiyle aynı anda aydınlatmaktadır. Yani bin 300’lü yıllara kadar Türkler dünyaya yayıldılar. Bugün Kazaklar, Kırgızlar ve Bozkırlardaki Türkler boy sistemini devam ettirmektedirler. Hanedanların hepsi yıkıldı fakat Türklerin hepsi örgütlenmiş biçimiyle kendilerini muhafaza ediyorlar” dedi.

Türk adı Göktürklerden mirastır
Taşağıl, “Türkler uzun yıllar boyunca dünya tarihinde rol oynamışlardır. Türklerin kendi arasındaki örgütlü yapısı boy sistemi, boy dayanışması Türklerin yok olmasını engellemiştir. Türkler tehlikeli ortamlarda yaşayabilmişlerdir. Bunu göç yaparak başarmışlardır. Türklerin Orta Asya’dan Avrupa’ya göç etmesinin sebebi ekonomik sebeplerdir. Bilge Tonyukuk önemli bir söz söylüyor. ‘Türklerin sayısı azaldığında vadilere çekilir orada güçlendikten sonra tekrar geri döner ve intikamını alır. Türkler şehirlerde yaşayamaz. Yaşasaydı yok olur giderdi.’ diyor. Türkler için bir model ortaya çıkması gerekiyordu. Bu modele, Göktürkler zamanında kavuşuldu. Göktürkler tarafından yapılan yazıtlar Türk kimliğini ortaya çıkarmıştır. Türk adını tarihin derinliklerinden günümüze kadar yaşattık. Bunu sağlayan da Göktürklerdir” ifadelerini kullandı.