Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Osmanlı Klasik Çağında Siyaset’ isimli konferansı ile devam etti. Emecen, “Problemli bir coğrafyadayız. Pek çok problemle karşı karşıyayız. O yüzden bir tarihi hafızamızın olması gerekiyor. Tarih bilmezseniz bulunduğunuz toplumun, çevrenin durumunu anlayamazsınız” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri Prof. Dr. Feridun Emecen’in ‘Osmanlı Klasik Çağında Siyaset’ isimli konferansı ile devam etti. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda kültür sanat dostu katıldı.

Tarihçiliğimiz çok savruk
Prof. Dr. Feridun Emecen, “Tarih toplumlar açısından, devletler açısından bugün dahi ortaya çıkan meselelerin anlaşılması itibari ile son derece mühimdir. Tarih bilmezseniz bulunduğunuz toplumun, çevrenin durumunu anlayamazsınız. Problemli bir coğrafyadayız. Pek çok problemle karşı karşıyayız. O yüzden bir tarihi hafızamızın olması gerekiyor. Bizim halen ciddi tarihi raporlama zeminimiz yok. Tarihçiliğimiz bugün çok savruk bir şekilde çalışıyor. İşte siyasi meselelerde buraya bağlantılı hale gelebiliyor. Bu nedenle Osmanlı Tarihinin yakın argümanları çok iyi bilinmesi gerekiyor” dedi.

Osman Bey basit bir insan değil
Emecen, “Hepimizin bildiği gibi Osmanlı Devleti Bilecik/Söğüt havzasında kurulan küçük bir beylikti. Kendisi gibi küçük komşu beylikler varken Osmanlı gibi küçük bir beylik hepsini kapsayabilecek şemsiye halinde hareket etti. Bu hareket doğrudan doğruya siyaset konusuyla bağlantılıdır. Osmanlı beyliği bulunduğu bölgenin imkânlarını akıllıca kullanabilecek bir iradeye sahipti. Osmanlı beyliğini kuran Osman Bey bir aşiret lideri olmaktan çok aslında bir askeri liderdi. Etrafında ona bağlı çok önemli bir gücü barındırıyordu. Osman Bey bu dönemde çok karizmatik bir askeri liderdi. Bizans kaynaklarında etrafında kalabalık Türkmen dünyasının bulunduğu bölgelerden insanlar olduğu yazılmış. Osman Bey etrafında bulundurduğu güçle basit bir insan olmadığını gösteriyordu” ifadelerini kullandı.