Su Kanunu Sakarya'da Görüşülüyor

En hassas olduğumuz konu su
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Öncelikle böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğum mutluluğu belirtmek istiyorum. Canlı hayatın kaynağı olan suyun doğru kullanımı, su kaynaklarının ve su havzalarının sürdürülebilir şekilde korunması, su kalitesinin geliştirilmesi, sadece ülkemizin değil tüm dünyanın temel sorunlarından birisidir. Özelikle bilinçsiz kentleşme ve çevreye duyarlı olmayan sanayileşme, çevre ve su kirliliğini insanlığın birincil sorunu haline getirmiştir. Bugün en önemli sorunlarımızdan birisi, su kaynaklarının ve su havzalarının sürdürülebilir şekilde korunmasıdır. Şunu bir kez daha sizlerle ve kamuoyuyla paylaşmak isterim ki, su konusu, Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak bizim en fazla üzerine odaklandığımız konudur” dedi.

 

Sapanca Gölü için var gücümüzle çalışıyoruz
Su konusuna bütüncül bir anlayışla yaklaştıklarını vurgulayan Başkan Toçoğlu, “Su kaynaklarımızı, su havzalarımızı ve su kalitemizi korumak ve geliştirmek için çabalıyoruz. Özellikle kentimizin hayat damarı ve dünyanın en güzel doğal güzelliklerinden birisi olan Sapanca Gölümüzü, korumak için var gücümüzle çalışıyoruz. İnşallah bu tür çalıştaylar ve bu çalıştaylardan çıkacak olan sonuçlar, ülkemizin, bölgemizin ve kentimizin bu konudaki sorunlarına kalıcı çözümler üretecektir. Sözlerime son verirken, gerek Sapanca Gölü’nün korunması konusunda, gerek Kuzey ve Güney Kuşaklama Kolektörü ile Hidroelektrik santrali ve Akçay Barajı gibi çalışmalarımızda, bizlere her zaman destek olan Müsteşarımız Sayın Prof. Dr. Lütfü Akça’ya huzurlarınızda şahsım ve hemşerilerim adına bir kez daha teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Sizleri şehrimizde ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti ve mutluluğu bir kez daha ifade ederek çalıştayımızın verimli geçmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Su kanununun önemi çok büyük
Başkan Toçoğlu’nun ardından konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça ise, “Bu toplantıya ev sahipliği yapan başta Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’na ve SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş’e teşekkür ediyorum. Su günlük hayatımızda vazgeçilmez yeri doldurulamaz bir unsurdur. Türkiye maalesef su kaynakları açısından zengin bir ülke değil. Hızlı kalkınmaya bağlı olarak kirlenme ile karşı karşıyayız. Ayrıca küreselleşme de su kaynaklarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle su kanunu doğru bir şekilde oluşturmamız çok büyük önem arz etmektedir. Sadece bugünü değil geleceğimizi de düşünerek hareket ediyoruz. Vatandaşlarımızın su ihtiyaçlarını doğrudan karşılayan kurum olan belediyelerimizin temsilcileriyle bir araya gelip bu konuyu konuşmamızın da ayrı bir önemi bulunmaktadır.  Su kaynaklarımızın en etkin şekilde korunması adına gelecekte herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmamak için bugün oluşturulacak olan su kanununu büyük önemi bulunmaktadır” dedi.

 

İdareler su konusunun vazgeçilmezi
Ev sahibi olarak konuşan Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Rüstem Keleş ise, “Öncelikle katılarak bizleri onurlandıran tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum. Bu toplantıyı düzenleyerek, hazırlanacak olan Su Kanununda İdarelerin görüşlerinin de alınmasını istedik. On altı tane Su ve Kanalizasyon İdaresi var. Bu idareler şu an Türkiye nüfusunun 36.5 milyonuna hizmet veriyor. 2014 yılında hayata geçirilecek olan il sınırlarının tamamının Büyükşehir sınırı olarak kabul edilmesiyle de bu nüfus 50 milyonu bulacak.  Bu da İdarelerin su konusundaki önemini açıkça gösteriyor” dedi.