Su Depoları Kaliteyi Düşürüyor

Suların kesilmesi durumunda kullanılmak üzere ya da teknik zorunluluklar sebebiyle kullanılan su depolarının suyun kalitesini düşürdüğünü kaydeden Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı İbrahim Bal, “Suların kesilmesi durumunda kullanılmak üzere binalarda bulundurulan su depolarının bulunduğu yer çok önemli. Açık alanlarda tutulan depolar güneş ışığına maruz kalmakta. Özellikle bu güneş ışığına maruz kalan ve depolarda uzun süre beklemiş sularda hızla bakteri üremekte. Maalesef bu bakterilerde sağlık açısından risk oluşturmaktadır” dedi.

Depo kullananlar kaliteden şikâyetçi
Suyun kalitesi ile ilgili gelen şikâyetlerin büyük bir kısmının su deposu kullanan vatandaşlardan geldiğinin altını çizen Bal, “Bilindiği üzere şebeke suyunda en fazla 0,5 ppm serbest klor bulunmaktadır. Metal veya PVC’den imal edilen su depolarında bekletilen su içerisindeki klor 2-3 gün içerisinde kaybolmakta ve suda bakteri oluşumuna neden olmaktadır. Depodan kullanım şebekesine dağılan su hattındaki bekleyen su, depo devreye girdiğinde şebekeye karışmakta ve boru cinsine göre plastik veya metalik tat almaktadır”.

Zorunluluk dışında kullanmayın
Teknik zorunluluklar dışında depo kullanılmasını doğru bulmadığını söyleyen Bal, “Teknik nedenlerde depo kullanmak zorunda olanlar, en az 3 ayda bir tazyikli su ve fırça ile depolarını temizleyerek pis suyu şebekeye vermeden tahliye etmeliler. Depoları temizlerken kesinlikle kimyasal madde kullanılmamalı. Üç aydan fazla bir sürede temizlenmeyen depolarda yosun oluşumu görülüyor. Bu tür olumsuzluklar da su kalitesini düşürmekte ve çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden oluyor” dedi.