Panik Bozukluğun Tedavisi VarPanik Bozukluğun Tedavisi VarPanik BozukluğPanik Bozukluğun Tedavisi Var

Panik Bozukluk nedir?
Konferansta konuşan Prof. Dr. Atilla Erol, sık görülmesi ve uygulanan tedavisine rağmen tekrarlama ihtimalinin olmasının Panik Bozukluk hastalığını çok önemli kıldığını söyledi. Panik Bozukluk hastalığını tarif ederek konuşmasına devam eden Prof. Erol, “Panik bozukluk tekrarlayan panik ataklarından oluşur, çok şiddetli ve sarsıcı olabilir. Sanki kalbiniz yerinden fırlayacakmış gibi şiddetli kalp atımları, buna eşlik eden beyinde uğultu ve basınç hissi, tansiyon yükselmesi gibi şiddetli belirtilerle kendini gösterebilir. Beraberinde ölüm korkusu veya kontrolünü yitirebileceği düşüncesiyle birlikte nöbet gittikçe şiddetlenir. Panik bozukluk hastaları bayılma hissiyle birlikte acil olarak yardım alma çabası içine girebilir. Fiziksel belirtilerin yorumu kalp krizi, tansiyon yükselmesi, beyin kanaması, felç geçiriyor olma ya da kontrolünü kaybetme olabilir. Ancak gerçekte bunların hiçbiri olmuyordur. Bu nöbetler ataklar halinde gelmeye devam ettikçe hastalarda tekrar nöbet olacağı kaygısı oluşmaya başlar. Buna bağlı olarak belirli ortam ve durumlardan kaçmalar olabilir” diye konuştu. 

Panik Bozukluk sorunları
Panik Bozukluk hastalığına yakalanan insanların sorunlarından da bahseden Prof. Dr. Atilla Erol, “Hastalığa sahip insanlarda, kapalı ortamlarda bulunamamak, kalabalık ortamlara girememek, asansör ve toplu taşıma aracı gibi kapalı mekânlarda kalamama, uzun seyahatlere çıkamama gibi sorunlar oluşur. Bununla birlikte hasta, tehlike anında kendisine yardımcı olabilmesi için yanında birilerinin olmasını ister ve yalnız kalamamaya başlar” dedi.


Tedaviden asla kaçınılmamalı
Hastaların ilk olarak psikiyatristlere başvurmalarının çok nadir olduğunun ve asla tedaviden kaçınılmaması gerektiğinin altını çizen Atilla Erol, “Hastalar, uzun bir süre şikayetlerinden dolayı acil servislerde ya da kardiyoloji gibi dahili diğer branşlarda çözüm arar. Hekim arkadaşların yönlendirmesiyle psikiyatristlere başvururlar. Panik bozukluğu tanımak, kabullenmek ve tedaviye başlamak ilk ve en önemli adımlardır ve Panik Bozukluk hastalığının psikiyatristler tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Hastalığın nüksedebileceği unutulmamalı ve mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Panik bozukluğu iyi tanımak, asla tedaviden kaçınmamak gerekir” şeklinde konuştu.