Nurettin Topçuda Katıksız Fikir Namusu Vardır

Nasıl yaşadığımız, nasıl inandığımıza dalalet eder
Nurettin Topçu’yu anlama ve yorumlama noktasında düşüncelerini paylaşan Prof. Dr. S. Seyfi Öğün, “Nasıl yaşadığımız, nasıl inandığımızın karinesi olabilir mi?” sorusu etrafında Nurettin Topçu’nun metinlerini konuşabilir miyiz? Nasıl yaşadığımıza bakarak, nasıl düşündüğümüzü konuşabilir miyiz? Bu soruyu çok önemli buluyorum. Bu soruya layığı ile sahip çıkılmadığını da görüyorum. Çünkü Nurettin Topçu’yu anlamak, onu Türk düşünce tarihindeki yerine koyabilmek, bu soruyu doğru anlamakla mümkün olabilir. Nurettin Topçu’nun metinlerini araçsal bir şekilde okurken bile o metinlerden sızan bambaşka şeylerin olduğunu da görüyordum. Yalnız bir insan, bu çok açık. Çok seveni var ama onu anlayanı çok az. Bizler referanslarımıza aşırı anlamlar yükleyerek hayatımızı ıskalarız. Çünkü çoğumuza göre nasıl yaşadığımız, nasıl inandığımıza dalalet eder” şeklinde konuştu.

Önce hayatı, yönelişleri, tercihleri konuşur
Topçu’nun her anını sorguladığını belirten Öğün, “Nurettin Topçu’nun orijinal olduğu nokta, basitlemelere kapılmamasıdır. Elbette maneviyat cephesi çok kuvvetli bir insandı. Potansiyel olarak duygu dünyası doruklardaydı. Her zaman şu soruyu sordu; “İyi de bunların hayattaki karşılığı nerede?” İşte bu diğerlerinin sormadığı bir sorudur. Onun istediği önce hayatı konuşmaktır, yönelişleri ve tercihleri konuşmaktır. Daha titiz davrandığı için bu noktaya gelmiştir. Nurettin Topçu’nun özel taraflarında bir tanesi de felsefeyi derin sebepler üzerine düşünmek için kullanmasıdır. İnsan hayatının iki cephesi olduğunu görüyor. İlki; duruşlarımızla, değerlerimizle ve inançlarımızla alakalı bir cephe, diğeri ise çok maddi” diye konuştu.

 

Öğün: O alemşümuldur, dünyalıdır
Konuşmasının son bölümünde Nurettin Topçu’nun bakış açısına değinen Seyfi Öğün, “Ona göre Müslüman olmak bu toprağın müslümanı olmaktır. Bunun geçmişte çıkarabileceğimiz bir tek ölçüsü vardır, o da Yunus Emre’dir. Topçu, mutlu tesadüflerle tanıştığı Abdülaziz Bekine Hoca Efendi’de o tipin ideal karşılığını görecektir. Zannettiğimiz kadar da katıksız, bütün dünyayı düşmanlardan ibaret gören bir milliyetçi de olmamıştır. Tam tersine çok alemşümul, dünyalı bir bakışı vardır. Onun gözünde Buda ile Yunus arasında zerre kadar bir fark yoktur. Siz zamanı, zemini ve onun içindeki yaşayış esaslarını bütün netliği ile ortaya koyduktan sonra bu toprağa ait olup da bu kadar dünyalılaşabilen bir ikinci milliyetçi gösteremezsiniz. Bir ikinci mukaddesatçı gösteremezsiniz. O konularda hiçbir kompleksi yoktur. Ticaretten, paradan, iktidar hırslarından tamamen azade. Asrısaadetin, sadece geçmişte kalan basit bir referans kaynağı değil, bizatihi mümkün olabileceğini ortaya koydu. O bir ütopyacıydı. Yeni nesil Nurettin Topçu’yu ülkenin içinde bulunduğu son hallerden, özellikle tüketim meselesi üzerinden yeniden okumalılar. Biz sürdürdüğümüz tarihin mesulüyüz, bütün sonuçları ile birlikte. Nurettin Topçu’yu huzurlarınızda rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Süleyman Seyfi Öğün’ün konuşmasının ardından kendisine teşekkür eden Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Kılıç, Öğün’e günün anısına çiçek takdim etti.