Büyükşehir Belediyesi Ocak Kültür Sanat Etkinlikleri Neyzen Doç. Dr. Ali Tüfekçinin ‘Makam Musiki Dünyamız ve Ney’ adlı söyleşi ve dinletisiyle devam etti. Tüfekçi, “Her mesleğin içinde barındırmış olduğu zorluklar vardır. Ney’den herkes ses çıkartabilir ama önemli olan o sesi yakalamaktır. Ney çalmak gerçekten çok güzel bir meslek, çok güzel bir sanat. Bu yola çıkmak ustayla birlikte bu yola baş koymaktır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Ocak Kültür Sanat Etkinlikleri Neyzen Doç. Dr. Ali Tüfekçi’nin ‘Makam Musiki Dünyamız ve Ney’ adlı söyleşi ve dinletisiyle devam etti. Tarihi Alicanlar Konağı’nda gerçekleşen programa Kültür ve Sanat Şube Müdürü Adem Turan’ın yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı.

En büyük bestekar
Neyzen Doç. Dr. Ali Tüfekçi, “Türk makam müziğinin en büyük bestekarlarından biri olarak kabul edilen Hammâmîzâde İsmâil Dede Efendinin aynı zamanda Ney üflediği de bilinir. Kendisinin yapmış olduğu besteleri günümüzde hala çalarak yâd ediyoruz. Yapmış olduğu besteler sayesinde dönemin Sultanı 3. Selim’in takdirini ve övgüsünü kazanmıştır. Dede Efendiyi en çok 3. Selim’in ölümü üzmüştür. Selim kendisini öldürmeye gelenlere elindeki ‘ney’ ile karşılık vermiş ve bunun sonucunda şehadete ermiştir. Tanzimat dönemi ile birlikte Batı müziği etkisinin de artmaya başlamasıyla Dede Efendinin inzivayaçekildiği fakat sonrasında 2.Mahmud ve Sultan Abdülmecid dönemlerindebestelerine devam ettiğini bilmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Zorlukları kolaylaştırın
Konuşmasına devam eden Tüfekçi, “Her mesleğin içinde barındırmış olduğu zorluklar vardır. Ney’den herkes ses çıkartabilir ama önemli olan güzel tona talip olmaktır. Ney çalmak gerçekten çok güzel bir meslek, çok güzel bir sanat. Neyzen'lik bir sevda vebir hocayla, ustanındizinin dibinde bu yola gönül vermektir. Konservatuarlar ve Sanat fakülteleri bu anlamda faydalı ve önemli kurumlar. Yol uzun ve içerisinde her türlü duyguyu barındırıyor. Ama işin zor tarafını değil kolaylaştırmak adına güzel taraflarını görmemiz gerekiyor. Her zaman sıkı sıkı çalışın ve her şeye göğüs germeye çalışın. Peygamber Efendimiz 'Zorlaştırmayın, kolaylaştırın' şeklinde buyurmuştur” sözlerine yer verdi.