‘İslam Dünyasında Modernleşme ve Yansımaları’ adlı konferansta konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, “İslamiyet; bütün hayatı hem dünyevi hem bünyevi faaliyetleri ile kuşatan bir dindir. İslam; medeniyeti korumak ve medeniyeti inşa etmektir. İslam hak medeniyetidir ama tek medeniyet değildir. ” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri ‘İslam Dünyasında Modernleşme ve Yansımaları’ isimli konferans ile devam etti. İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk’ün konuşmacı olarak katıldığı programda çok sayıdı dinleyici yer alırken; programın sonunda Başkan Zeki Toçoğlu, Prof. Dr. Şentürk’le bir araya geldi.

İslam medeniyettir
Prof. Dr. Recep Şentürk, “Peygamber Efendimiz ile birlikte İslam medeniyeti doğmuştur. Peygamberimizden önce yoktu. Her şey sıfırdan inşa edilmiştir. İslamiyet’in Arabistan çölünde medeniyetten uzak bir yerde doğmasının hikmeti de budur. Yerleşik bir medeniyetin içinde doğmuş olsaydı Bizans, İran, Hindistan gibi o yerleşik yere entegre olup asimile olabilirdi. İslam, Hıristiyanlık gibi bir medeniyet içine doğmadığı için asimile olmadı” ifadelerine yer verdi.

Medeniyet 2’ye ayrılır
Açıklamalarına devam eden Şentürk, “İslamiyet, sadece camide yaşanan ve duadan ibaret olan bir din değildir. Bütün hayatı hem dünyevi hem bünyevi faaliyetleri ile kuşatan bir dindir. İslamiyetin dünyada barış ve mutluluk ahirette de kurtuluş amacı vardır. İslamiyet insanlara hem dünyada hem ahirette saadeti vaat eden bir din. İslam; medeniyeti korumak ve medeniyeti inşa etmektir. Bana göre medeniyet 2’ye ayrılıyor. Açık ve kapalı medeniyet. Bir medeniyet diğer medeniyetlerin varlığını kabul ediyorsa, onlarla berbaer yaşamayı kabul ediyorsa ve onlarla bir medeniyet içine giriyorsa bu açık medeniyettir. Kapalı medeniyet ise diğer medeniyetleri yok sayan, kendisini bütün Dünya’ya hâkim kılmaya çalışan medeniyettir” dedi.

Hak medeniyet İslam
Şentürk, “Batılılaşma ve modernleşme dediğimiz şey; fikirleri, teknolojiyi, kurumları batıdan alma bunun daha açık ifadesi batıyı taklit etmedir. İslam medeniyetini reddedip batı medeniyetine geçme. Bunun temelinde şöyle bir yanlış anlaşılma var. Dünya’da tek bir medeniyet vardır bizimde o medeniyete girmemiz lazım. O tek medeniyette batı medeniyetidir. Bizde medenileşmek istiyorsak Batıya geçip İslam’ı terk etmememiz lazım. Bu çok yanlıştır. Dünya’da her zaman birçok medeniyet vardır. İslam hak medeniyetidir ama tek medeniyet değildir” sözlerine yer verdi.