İdeolojisi İnsan Sevgisi Olan Adam

Türkiye’nin nabzını doğru okudu
Daha sonra söz alan Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Kemal Karpat her şeyi dibine kadar incelemiştir. Anadolu’yu karış karış gezmiştir. Türkiye’yi ve Türkiye’nin nabzını doğru okumuştur. Hoca, mevcut elitlerin hoşuna gidecek şeyler söylemez. Onun için dokuz köyden kovulur fakat onuncu köyü de bulur. Alanında öncü çalışmalar yapmıştır. Türkiye’nin tanınmasına çok büyük katkıları olmuştur” dedi. Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Gündoğdu ise Kemal Karpat’ın akademik yönünün üzerinde durdu.

Demek ki güzel şeyler yapmışız
Saygı gecesinin sonunda Kemal Karpat’ta sahneye çıktı ve programa katılanlara hitap etti. “Böyle bir program düzenlediği için Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” diyen Kemal Karpat, “Benim için anlatılanları dinleyince, demek ki bazı şeyler yapmışız diye düşündüm. Herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Gerçekleştirilen programa Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Aydın da katıldı. Vali Büyük ve Başkanvekili Osman Aydın, katılımcılara plaket takdim etti.

 

Aydın kavramıyla birebir örtüşür
Saygı gecesi programı ilk olarak, Kemal Karpat’ı tanıtan sinevizyon gösterisi ile başladı. Daha sonra salonu dolduran Sakaryalılara hitap eden konuşmacılar, Kemal Karpat’ın bilinmeyen yönlerini anlattılar. Programda konuşan Doç. Dr. Işıl Altuğ, “Kemal Karpat, ‘benim ideolojim insan ve insan sevgisi’ diyen birisidir. Kendisi örnek bir Türk tarihçisidir. Mütevazi bir kişiliğe sahiptir. Çok yönlüdür. Aydın oma kavramı Kemal Karpat’la birebir örtüşür” dedi. Işıl Altuğ’dan sonra konuşan Prof. Dr. Engin Deniz Akarlı ise Kemal Karpat’ın öğrencisi olmakla her zaman iftihar ettiğini söyledi. Engin Deniz Akarlı, “Onun kitaplarını okuyunca ufkumuz değişti” diye konuştu.