Herkesin Dilediği Gibi Yaşama Hakkı Vardır

Özgürlükte sınırlar önemlidir
Konuşmasına özgürlük kavramıyla başlayan Yayla “Özgürlük deyince sınırlarının çizilmesi lazım. Özel mülkiyet medeniyetin ve özgürlüğün giriş katıdır. İkincisi iş bölümüdür. İnsanların kendi kabiliyetlerine uygun gördükleri meslekleri keyfi bir engelleme olmadan yapabilmeleridir. Hem kadınların hem erkeklerin yapabileceği bir iş var ancak kadınlar engelleniyorsa burada iş bölümünden ve özgürlükten söz edilemez” dedi.
“Serbest mübadele önemlidir” diyen Yayla “Serbest mübadele ortamı o kadar önemlidir ki, bunu anlatmaya kelimeler yetmez. Modern insanını bunu anlaması için böyle bir ortamda yaşaması gerekir. Alışveriş ortamları ortadan kaldırılsa mağdur olursunuz. Alışverişler önce takasla başlamış, daha sonra paraya geçilmiş ve alışverişte artık bu güne gelinmiştir. Kültürel anlamda gelişme bu şekilde devam etmektedir” dedi.  

Mutlak iktidar mutlaka yozlaşır
İktidar kavramından söz eden Yayla “İktidar yozlaşır, mutlak iktidar ise mutlaka yozlaşır. Bu söz, iktidarı mutlak olanları ve olmayanları ayırıyor. Bir adam günde 5 vakit değil, 55 vakit namaz kılsa bile mutlak iktidar sahibiyse yozlaşır. Bir adam dünyanın en iyi Hıristiyan’ı olsa bile iktidar sahibi olunca yozlaşır. Bundan dolayı iktidar mutlaka sınırlı olmalıdır. İktidar uzun vadede kişilerin iktidarı olmamalıdır. İktidarın yozlaşacağı ilkesi âdete yer çekimi kanunu kadar genel bir ilkedir” dedi

 

Hukuka değindi
Hukuktan da söz eden Yayla “Hukukun hâkimiyetinin bir şekille ilgili birde muhteva ile ilgili şartları vardır. Kurallar, kanunlar eşit olmalıdır. Herkesi kapsamalı ve hiç kimseye göre hazırlamamalıdır. Zenginler bir cinayet işlerse 10 sene, fakirler işlerse 30 sene olur diye bir kural koyun uyar mı hukukun hâkimiyetine? Uymaz değil mi? 10 sene neyse herkes için 10 senedir. Hâkimlerin tabii düşünceleri de hukuku etkilemektedir. İyi halden dolayı diye bir ifade vardır” dedi.
Düşünce özgürlüğüne de değinen Yayla “Düşünce özgürlüğü demek, istediğini düşünmek demektir. İfade edilemeyen bir düşüncenin kıymeti yoktur. İfade özgürlüğü herkesin kabul ettiği düşünceleri değil, sarsıcı düşüncelerin ifade edilmesidir. Demokratik toplumlarda herkesin dilediği gibi yaşam hakkına sahip olması gibi, yine herkes ifade özgürlüğüne de sahiptir” dedi.
Başkan Vakili Osman Aydın konferans sonunda Atilla Yayla’ya çiçek takdim etti