Göl İçin Bağımsız Birim Kuruluyor

Bağımsız bir birim kuruluyor
Gündemin ikinci maddesi olan Sapanca Gölü Paydaş İçmesuyu Havza Koruma Yönetmeliği maddesine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Başkan Toçoğlu, “Bilindiği üzere geçtiğimiz ay Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU Genel Müdürlüğü ile görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmelerin ardından gölün muhafazası ve denetiminde söz sahibi olacak ortak bir birim oluşturulması kararlaştırıldı. Bu birim bakanlığın onayladığı yönerge çerçevesinde bağımsız bir birim olacak. Sapanca Gölü ile ilgili tüm sorumluluk Sakarya ve Kocaeli Büyükşehir Belediyelerinde olacak. Bu birimin işi tamamen gölü korumak ve denetlemek olacak. İmar bakımından da denetleme yetkisi olacak” dedi.

 

İddialar gerçeği yansıtmıyor
Teknik konulara ilişkin açıklamalarda bulunan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ise, Karaman Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki kokunun su girişinden kaynaklandığını ve bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Rüstem Keleş, “Su girişinin kapalı bir sisteme dönüştürülmesi üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışma 2012 yılı içerisinde tamamlanacak. Geçtiğimiz hafta sonu yaşanan koku probleminde de çeşitli iddialar ortaya atıldı. Doğalgaz, kanalizasyon karıştığı yönünde. Bu iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Biz, derhal AB kriterlerinde akredite olmuş laboratuarlarımızda analizleri yaptık. İnsani açıdan bir risk bulunmadığı için de su vermeye başladık. Su kesintisi yaşanmasın diye bu yönde bir uygulamamız oldu” dedi.  

Sakarya için alternatif su kaynağı
Gerçekleştirdikleri yatırımlara da değinen Rüstem Keleş, “Hidroelektrik Santrali inşaatımız hızla devam ediyor. Yoğun yağış döneminde bir su baskını oldu. Biraz programdan geri kalmamıza neden olsa da çalışmalarımız hızla devam ediyor. Akçay Barajı ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Bu baraj sayesinde Sakarya’nın alternatif kaynağı olacak. Cazibeyle su nakli sayesinde de enerji de büyük tasarruf sağlanmış olacak” dedi. Öte yandan Başkan Toçoğlu’nun talimatıyla atıksu bedeli alınan konutlardan vidanjör ücreti alınmaması için oybirliği ile karar verildi. Genel Kurul’a 12 Aralık 2011 tarihinde birleşmek üzere ara verildi.