Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından ’21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Yüce, “Belediye olarak engelli çocuklarımıza destek vermeye devam ediyoruz. Onları hayata hazırlıyoruz” derken; Engelsiz Kafe’de çalışan Ekin Kaledibi ise Engelsiz Kafe’de çalışmaktan çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından ‘21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Engelsiz Kafe’de gerçekleştirilen programın ardından Down Sendromlular ve aileleri Çark Caddesi’nde farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdi. Engelsiz Kafe’nin önünde başlayan yürüyüşe vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği görülürken; farkındalık yürüyüşü Demokrasi Meydanı’nda tamamlandı. 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık günü kapsamında Sosyal Gelişim Merkezi’nde Down sendromlulara özel program gerçekleştirildi. Down sendromu ile ilgili eğitim, video, şiir, dans gösterisi, koro gösterilerinin ardından Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Serhat Odluyurt ve Araştırma Görevlisi Ezgi Alagözoğlu, “Aileler ve Kardeşler” konulu söyleşi gerçekleştirdi.

Onları hayata hazırlıyoruz
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce Engelsiz Kafede yaptığı konuşmada, “21 Mart dünya Down Sendromu Farkındalık Günü vesilesiyle bir araya geldik. Büyükşehir Belediyesi olarak engelli çocuklarımıza SGM bünyesinde vermiş olduğumuz hobi kurslarımız ve diğer faaliyetler ile destek olmaya devam ediyoruz. Bir taraftan onları hayata hazırlıyor, bir diğer taraftan da Engelsiz Kafeyi açarak onların çalışmasına olanak sağlıyoruz. Bu projelerimiz Türkiye’ye örnek olmuş projelerdir. Amacımız engelli kardeşlerimizi kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamaktır. Onlarında bir birey olduğu bilincindeyiz. Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun bu konudaki hassasiyetlerinin de bilincindeyiz. Engelli kardeşlerimize her türlü imkânı sunuyoruz. Bu özel günde bizleri yalnız bırakmadığını için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Ciddi sorumluluk
Odluyurt konuşmasında, “İster down sendromlu, ister otizmli olsun. Engellilik hangi boyutta olursa olsun ciddi sorumluluk. Bireyin kendisini, ailesini, işini, akrabalarını, öğretmenlerini, arkadaşlarını ve toplumu toplumsal boyutta etkiliyor ve bunların hepsi aslında birer döngü olarak birbirlerini tetikliyor.En önemli şey farkında olmak. Var olan durumun farkında olmak belirsizliği ortadan kaldırıyor. Ne yapılacağı, nasıl başa çıkılacağı ve bundan sonra nasıl davranılması gerektiği, neler yapılması gerektiği hakkında farkındalık sağlıyor. Önlem alıyor ve bununla ilgili bir tedavi varsa ona yönelmeyi sağlıyor” diye konuştu.

Onları gözeterek yaşamalıyız
Alagöz ise, “Down sendromlularda hepimiz gibi bu toplumun içerisinde yaşayan bireylerdir. Bazı konularda onların hayatlarını kolaylaştırabilecek, toplumun down sendromluları gözetecek şekilde hareket etmelilerdir. Down sendromlularda hepimiz gibi sağlıklı huzurlu bir şekilde bu toplumda yaşama haklarına sahip. Bunu gözeterek yaşamalıyız” ifadelerini kullandı.

Engelsiz Kafede mutluyum
Engelsiz Kafede çalışan down sendromlu Ekin Kaledibi ise, "Burada çalışmaktan mutluyum. Burada çok sevdiğim arkadaşlarımla birlikte çalışıyoruz. Engelsiz Kafe’de çok güzel açılış yaptık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu ve Vali geldi. Arkadaşlarımdan çok memnunum. Burada masaları topluyoruz. Masaları açıyoruz. Pasta ve içecek ikram ediyoruz. Arkadaşlarımla birlikte vakit geçiriyorum. Çay, kahve içip pasta yiyoruz. Ailemde burada çalışmamdan çok memnun” dedi.