Büyükşehir Belediyesi ve SAÜEAH işbirliği ile AKM’de “Erişkinlerde Aşı ve İlaç Kullanımında Doğru ve Yanlışlar” konulu konferans düzenlendi. Doç. Dr. Pelin Tanyeri, “İlaçlar su yerine başka içeceklerle alınmamalıdır” derken Prof. Dr. Oğuz Karabay, “Aşı yüzyılın en ucuz, en etkili, en güvenli ilacıdır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) işbirliği ile düzenlenen ‘Erişkinlerde Aşı ve İlaç Kullanımında Doğru ve Yanlışlar’ konulu konferans katılımcılarla buluştu.

Antibiyotik her hastalıkta kullanılmıyor
İlaç kullanımı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Pelin Tanyeri, “Akılcı ilaç kullanımı, uygun ilacı uygun dozda ve uygun süreyle kullanımdır. Komşunuza iyi gelen ilaç size iyi gelmez. Gerekmediği halde çok ilaç kullanımı yapılmamalı. İlaçlar su yerine başka içeceklerle alınmamalıdır. En az bir bardak suyla ilaçların alınmasını öneriyoruz. Özellikle antibiyotiğe değineceğim. Antibiyotikler hiçbir şekilde ateş düşürmüyor. Ağrıyı ve öksürüğü kesmiyor. Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmıyor.  Yani bir antibiyotik bir hastalığa iyi gelirken, diğer hastalığa iyi gelmiyor. Eğer ilaçlara karşı bir yan etkiniz olduğunu düşünüyorsanız hemen en yakın doktora başvurun” dedi.

En güvenli ilaç
Aşı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Oğuz Karabay, “Aşı yüzyılın en ucuz, en etkili, en güvenli ilacı. Örneğin, çiçek hastalığı zamanında yüzbinleri öldürmüş. Ama sonra aşının çıkmasıyla şu an çiçek hastalığı yok. Kızamık, yüzbinleri etkiliyordu fakat şimdi Türkiye’de kızamık hastalığı yok. Neden? Sağlık Bakanlığı’nın aşılama yapmasından kaynaklanmaktadır. Erişkinler grip aşısını Ekim ve Kasım ayında yaptırmalı. Kronik hastalığı olan insanlar mutlaka grip aşısı olmalı” diye konuştu.

Akıcı bir konferans
Programın ardından konuşan Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Dr. Aydın Sarı, “Bugün çok akıcı bir konferans gerçekleştirdik. Sizin de dinlerken dikkatle dinlemeniz bu katılıma ne kadar önem verdiğinizi gösteriyor. Bugün anlatılan konu ilaçlardan ziyade, nasıl kullanılmasını, gerekmediği zaman kullanılmamasını, aşıların aynı şekilde ne zaman yapılmasını hocalarımız akıcı bir üslupla anlattı. Uzmanlarımız Prof. Dr. Oğuz Karabay’a ve Doç. Dr. Pelin Tanyeri’ne şahsım ve Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu adına çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.