Büyükşehir Belediyesi ve SAÜEAH işbirliği ile düzenlenen sağlık konferanslarında bu hafta ‘Kronik Böbrek Yetmezliği ve Tedavisinde Kullanılan Yöntemler’ konuşuldu. Konuşmacı Doç. Dr. Savaş Sipahi, “Kronik böbrek yetmezliği oluşan kişiler akıllarında çok fazla soruyla bizim yanımıza geliyorlar. Böbrek hastalarının uygun miktarda su alması gerekir. Her zaman vücudunuzu ve böbreklerinizi su içerek koruyun” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) işbirliği ile düzenlenen sağlık konferansları devam ediyor.  ‘Kronik Böbrek Yetmezliği ve Tedavisinde Kullanılan Yöntemler’ konulu konferansa konuşmacı olarak Doç. Dr. Savaş Sipahi katıldı. AKM’de gerçekleştirilen konferanta Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Aydın Sarı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

3 çeşit tedavi
Doç. Dr. Savaş Sipahi, “Sağlıklı bir böbrek idrarla bile toksinlerini atabilir. Ancak böbrekleri çok fazla zorlamamak lazım. Bu organımıza ihanet etmek olur. Bir hastaya kronik böbrek yetmezliği hastalığınız var dediğimiz zaman üç çeşit tedavi yöntemi sunuyoruz. Bu üç tedavi de kronik böbrek yetmezliği hastalığına çözüm olsa da ileride tekrar etme riski olabilir. Bir hastaya Periton diyalizi yapıyorsak 7-10 yıl içerisinde Periton hasar alabilir. Bunun yerine hastayı Hemodiyalize geçiriyoruz. Böylece hastanın tedavisine devam ediyoruz” dedi.

Yeterli miktarda su için
Konuşmalarına devam eden Doç. Dr. Savaş Sipahi, “Kronik böbrek yetmezliği oluşan kişiler akıllarında çok fazla soruyla bizim yanımıza geliyorlar. Ancak insan vücudunun çalışması ve fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için bir tane sağlam böbreğin olması yeterlidir. Eğer hasta da iki böbrek birden çalışmıyorsa böbrek yetmezliği oluşmuş diyebiliriz. Yanlış bilinen önemli bir kavram da bol su içilmesi gerektiğidir. Eğer vücuda alınan su miktarı fazla olursa ‘su zehirlenmesi’ dediğimiz olay oluşabilir. Böbrek hastalarının uygun miktarda su alması gerekir. Her zaman vücudunuzu ve böbreklerinizi su içerek koruyun” ifadelerini kullandı.