Bireysel Özgürlük Sağlıklı Demokrasiyi Getirir

Vesayet genişleyince özerklik azalır

Türkiye’deki özerklik kavramından da söz eden Eryılmaz “Bize gelince Tanzimat’la birlikte bu kavramın kendini hissettirmeye başladığını görüyoruz. İlk Anayasa olan 1876’da daha sonra 1921 Anayasası’nda özerklik kavramı düzenlemiştir.1961 Anayasası’nda da özerlik vardır. Vesayet genişlediği zaman özerklik azalıyor. Bu denetim artığı zaman özerlik zayıflıyor. Burada çok iyi bir denge kurmak gerekiyor. Bütün mesela bu. 1982 anayası vesayetten açıkça bahsetmez. Türkiye 1992 özerklik kavramını onaylamıştır. 2003’den sonra yerel yönetimlerle ilgili kanunlar çıkarıldı. Özerklik geniş bir kavramdır. Hizmetlerin özerkliğinden, kurumların özerkliğinden, yerel yönetimlerin özerkliğinden söz edilebilir” dedi.

 

Demokrasi vurgusu
Yrd Doç Dr. Abdullah Taşkesen demokrasiye değinerek özgürlüğün demokrasilerde vazgeçilemez unsur olduğunu söyledi. Taşkeşen “Sağlıklı bir demokrasi bireyin özgürlüğü ile oluşur. Birey ne kadar özgür olursa, toplumlarda demokrasi kavramı en gelişmiş şeklini alır. Ayrıca demokrasilerde üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü önemlidir” dedi.

Prof. Dr. Halil Kalabalık’ta siyaset ve demokrasiden söz ederek, demokratik toplumlarda yerel özerkliğin yapısından bahsetti. Doç. Dr. Emre Bağçe yerel özerliğin tarihten bu yana gelen ve son dönemlerde ise önemi gittikçe artan politik bir kavram olduğunu söyledi.