Bilginin Kaynağı Sevmektir

İnsan zaten hep sevdiğini anar
İnsanın sevmeden bir şeyleri başarmasının zor olduğundan bahsederek konuşmasına başlayan Sadık Yalsızuçanlar, “Namaz, zikir hatırlamaktır. Cenab-ı Hak, “Beni zikredin ben de sizi zikredeyim” buyurmuş. Bu tamamen muhabbet ve aşk ile ilgili bir şeydir. Arabî Hazretleri de bunu aşk ile ilişkilendirmiştir. İbadet yapılmasının temel nedeni bunu Allah’ın bizlere emretmiş olmasıdır. Cehennem korkusu ya da cennet sevgisi ile de ibadet yapılır. Hazret-i Rabia’nın, “Ne cennetinin sevdasından ne de cehenneminin korkusundan. Sadece Sen’i sevdiğim için. Âşık olduğum için kulluk ediyorum Yarabbi” şeklinde bir duası var. “Onlar Allah’ı severler, Allah da onları sever” ayetini de hatırlayalım. İnsan zaten hep sevdiğini anar. İnsan çok sevdiği bir şeyden hep söz etmek ister” diye konuştu.

 

İnsan sevmediğini öğrenemez
Konuşmasında Aşk’ın kendi okumalarındaki tarifini de katılımcılara aktaran Yalsızuçanlar, “Beni arayan beni bulur. Beni bulan beni bilir. Beni bilen beni sever rivayeti de vardır ya. Demek ki buradan şunu anlıyoruz. Bilginin kaynağı sevmektir. Cenab-ı Hak, “Bilinmeyi sevdim mahlûkatı yarattım” buyuruyor. Demek ki “bilinmeyi sevmek”. Sevgi ya da muhabbet. Aşk tabiri geçmiyor ama aşk, muhabbetin ifrat derecesidir. Aşk, bilginin kaynağıdır. İnsan sevmediği bir şeyi öğrenemez, bilemez, iyi yapamaz. Arifler, “Hayırlı ve güzel olan her ne yaparsanız yapın ama mutlaka sevgi ile yapın” der” ifadelerini kullandı.   

Konferansın sonunda Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, Sadık Yalsızuçanlar’a teşekkür ederek günün anısına hediye takdim etti. Sadık Yalsızuçanlar, düzenlenen konferans için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Yazar Yalsızuçanlar daha sonra kitaplarını imzaladı.