Bakan'dan Büyükşehir'e Övgü

Yatırımlarda çevre hassasiyeti

Büyükşehir Belediyesi’ni bu hizmetinden dolayı kutlayan Bakan Nihat Ergün, “Böylesine önemli bir tesisi Sakarya’ya kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nu,  tebrik etmek istiyorum. 3 milyon TL değerindeki bu çevreci yatırımın Sakarya’ya hayırlı olmasını diliyorum. Günümüzde teknoloji alanında önemli gelişmeler ortaya çıkıyor. Bu gelişmeler insanların hayatlarını kolaylaştırırken, çevreye de önemli zararlar verebiliyor. Bizlere düşen bu gelişmelere dur demek yerine, ilerlemeler doğrultusunda önlem almaktır. Örneğin nükleer santrallere karşı çıkmak sorunlarımızı çözmez. Burada asıl önemli olan nükleer santrali hayata geçirirken, bu santralin çevreye zarar vermesini önleyebilmektir. Türkiye son dönemlerde eğitim, sağlık, teknoloji, ulaşım ve birçok alanda gelişme göstermektedir. Bu gelişmeler yeni sosyal projelerin ortaya çıkmasını neden olmaktadır. Fakat yatırımlarımızı yaparken çevremizi de düşünmeliyiz. Çevreye zarar vermeyen yatırımlara ‘evet’ demeliyiz” diye konuştu.

Çevreye duyarlı sanayiye evet diyoruz

Günümüzde sanayici anlayışının da değiştiğini belirten Bakan Ergün, “Bugün artık teknolojiye yatkın, dışa açık, çevreye duyarlı, sosyal bir sanayici profili oluşmaya başladı. Ben üreteyim de hava, su, toprak ne olursa olsun anlayışı terk edildi. Hükümet olarak zaten böyle bir anlayışa sahip sanayiciyi desteklememiz mümkün değil. Sanayi stratejimizin temel prensibi, çevreyi koruyan, sosyal problemlerin çözümünde katkıda bulunmaktır” dedi. Gelişmiş ülkelerde çevre dostu firmaların satışlarında artış olduğunu ifade eden Bakan Ergün “Tüketiciler eskiye oranla daha bilinçli davranmakta, çevreye zararlı olmayan ürünleri satın almaktadırlar” diye konuştu.

Çok önemli bir tesisi açıyoruz

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise yaptığı konuşmada çevreye duyarlı projeleri hayata geçirdiklerini belirterek “Bildiğiniz gibi Sakarya, hızla sanayileşen bir bölgede bulunuyor. Bu anlamda özellikle çevre konusunda oldukça duyarlı ve iddialıyız. Tüm faaliyetlerimizi çevre politikalarımızla ilişkilendirdik ve bu konuda oldukça mesafe aldık. Çevre bilincinin geliştirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Düzenli depolama sahasını oluşturduk. Atık yağların, atık pillerin ve elektronik atıkların toplanması konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Kente ve doğaya bütüncül yaklaşımımızın bir sonucu olarak, geçtiğimiz hafta, şehrimiz için ciddi bir sorun teşkil eden sokak hayvanları konusuna el attık. Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’ni faaliyete geçirdik. Bugün de burada, sadece Sakarya için değil, bölge illerimiz Bolu ve Düzce için de hizmet verecek, Avrupa’nın en modern tesislerinden birisi olan Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi’ni, sizlerin değerli katılımıyla hizmete açıyoruz” dedi.

Çevre illerde tesisten yararlanacak
Tesis hakkında teknik bilgiler de veren Başkan Zeki Toçoğlu “Tesisimiz için, Sakarya’nın yanı sıra Bolu ve Düzce’nin 10 yıllık atık miktarını karşılayacak kapasitede bir yatırım yapıldı. 2 bin metrekare alan üzerine kurulu ve 627 metrekare kapalı alana sahip, 5 ana üniteden oluşan tesisimizde, sosyal alanlar da inşa edildi. Toplam 3 milyon TL’ye mal olan tesisimizde, günde 3 ton tıbbi atık sterilize edilebilmektedir. İki adet lisanslı özel toplama ve taşıma aracıyla, barkodlanarak sağlık kuruluşlarından toplanan, insan ve çevre sağlığına direk etki eden ve tehlikeli sınıfa giren tıbbi atıklar, Avrupa standartlarına uygun olarak bertaraf edilecektir. Yılda 600 bin ton tehlikeli tıbbi atığı bertaraf edebilecek kapasiteye sahip tesisimiz için, Sakarya’dan 220, Düzce’den 62 sağlık kuruluşundan atık toplanacaktır. Bu konuda gerekli önlemler alınmış ve 2009 yılı içerisinde Sakarya’da bulunan bütün sağlık kuruluşlarına, tıbbi atıklar konusunda eğitim seminerleri verilmiştir. Bu seminerler, her yıl düzenli olarak verilecek ve toplama ve taşınma konusunda gerekli kural ve yöntemler ilgililere aktarılmaya devam edilecektir” dedi.

Sakarya’ya yakışan bir proje
Başkan Toçoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çalışmalarımıza ara vermeden, hız kesmeden devam ediyoruz. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz açılışımızın ardından, kısmet olursa, önümüzdeki hafta, şehrimiz için tarihi öneme sahip bir projeyi daha hayata geçireceğiz. Çark Deresi üzerinde kurulu olan Tarihi Çark’ı hemşerilerimizin beğenisine sunacağız. Ardından, 3. İsale Hattı’nı devreye sokuyoruz. “Kendi enerjisini üreten şehir” sloganıyla ihalesini yaptığımız Enerji Santralleri’nin temelini atıyoruz. Bu anlamda Sakarya’nın gelişmesi için hiç durmadan, usanmadan çalışmaya devam ediyoruz ve projelerimizi bir bir hayata geçireceğiz”.

Gerçekleştirilen programda Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım da bir konuşma yaparak tesisin hayırlı olmasını diledi. Recep Yıldırım, “Bu güzel tesis şehrimize çok yakıştı. Emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu.

Açılış töreninin ardından heyet Tıbbi Atık Tesisini gezerek yetkilerden bilgi aldı. Bakan Ergün ve beraberindekilerin programın ardından Büyükşehir Belediyesi’ne geçerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.