Az Hasarlı Binalar Risk Altında

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nu makamında ziyaret eden, zemin mekanik alanında dünyanın saygın bilim adamları arasında yer alan Prof. Dr. Akın Önalp, “Az hasarlı bina sahipleri benim binam az hasarlı, bir şey olmaz demesinler. Az hasarlı binalarda en az orta hasarlı binalar kadar risk altındadır. Olası bir depremde bu binalar yıkılabilir” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nu makamında ziyaret eden Prof. Dr. Akın Önalp, ziyaretle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamasında orta hasarlı ve az hasarlı binaların yol açtığı tehlikeyi konuştuklarını dile getiren Prof. Önalp, bu binalarda oturulmasının büyük bir tehlikeye kapı araladığını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise Akın Önalp gibi önemli bir ismi ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ve kendisinin fikirlerinden ileriki süreçlerde de yararlanmaya devam edeceklerini söyledi. 

Depremle yaşamayı öğreniyoruz
Orta hasarlı bina sorununun yıllardır devam ettiğini ancak vatandaşın can güvenliğini tehdit eden bu soruna kayıtsız kalmalarının söz konusu olamayacağını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Bugün önemli bir ismi ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum. İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Önalp, zemin mekaniği konusunda sadece ülkemizde değil dünyada saygın bir bilim adamıdır. Kendisiyle Sakarya’daki binaların mevcut durumunu, orta ve az hasarlı bina meselesini ve depreme karşı neler yapılabilir gibi konuları konuşma fırsatımız oldu. İnşallah bundan sonra hocamızla daha fazla görüşme imkânımız olacak. Büyükşehir Belediyesi olarak, deprem şehri olan Sakarya’nın daha güvenilir bir kent olması ve bu gerçeğe uygun bir şekilde yapılanması için önemli çalışmalar gerçekleştireceğiz.” dedi.

Orta hasarlı binalarda oturulamaz
Sakarya’daki binaların büyük bir kısmının eski yönetmeliklere göre yapıldığını ve bunun büyük bir sorun olduğunu belirten Profesör Önalp, “Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüşerek kendisine şehrimizin zeminleriyle ilgili bazı bilgiler arz ettim. Sakarya periyodik olarak sürekli büyük depremlerle karşı karşıya kalmış ve bundan sonra da yine büyük deprem yaşaması muhtemel bir şehirdir. Bunun nedeni de fay hatlarına çok yakın olmamızdır. Şu an itibariyle Sakarya’daki orta hasarlı hatta az hasarlı binalar büyük risk altındadır. Yani yarın bir deprem olsa sadece orta hasarlı binalar değil hafif, az hasarlı binalarda büyük risk taşımaktadır. Yani az hasarlı bina sahipleri asla şunu dememelidirler; benim binam az hasarlı bu yüzden güçlendirme yapmama gerek yok. Bu vahim bir hata olur. Olası bir depremde az hasarlı binalarında yıkılması muhtemeldir. Bunun için bina sahiplerinin kesinlikle güçlendirme çalışması yapması gerekiyor. O nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımızla orta hasarlı binaların kesinlikle kullanılmaması gerektiğini paylaştım. Zeminin iyi olmaması, binaların eski yönetmeliklere göre projelendirilmesi ve de 1999 depreminde gördükleri hasar, bu binaların kesinlikle kullanılmamasını gerektirmektedir. Bir başka deyişle onarım görmeyen, güçlendirilmeyen orta hasarlı binaların içinde oturulmasının son derece sakıncalı olduğu ve hayati tehlike taşıdığını başkanımızla paylaştık” diye konuştu.