Büyükşehir Akademi’de dersler devam ediyor. Mesnevi okumalarıyla ilgili bilgiler veren Dr. Öğretim Üyesi Sezai Küçük, “Hz. Mevlana’nın bize anlattıklarına kulak verecek olursak bilmemiz gereken şey öncelikle asli bir mevzudur ki o da ayrılık mevzusudur. İnsanoğlu kendisine biraz daha dikkatli bir şekilde tefekkür ederse aslında kendi iç dünyasında da bu manada ayrılığın ızdırabını her an duyduğunu fark edecektir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Büyükşehir Akademi’de dersler devam ediyor. Tarihi Alicanlar Konağı’nda gerçekleşen Mesnevi Okumaları dersinde Türk ve İslam Kültürüne ilgisi olan öğrencilerle bir araya gelen Dr. Öğretim Üyesi Sezai Küçük Mesnevi Okumalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Sonsuz hidayet ve ihsan
Dr. Öğretim Üyesi Sezai Küçük, “Eğer dinlemeyi bilirse insanoğlu, her şeyden kuru veya yaş ne olursa olsun her bir maddeden Allah’ın sağdasını akseder. Fakat dinlemeyi bilmesi gerekiyor. Hz. Mevlana ‘dinle ey gafil kişi’ der. Bir kütükten daha değersiz olma. Yani ebedi nimetleri elinden kaçıracak kabahatler yapma. Allah’ın emirlerine uy.  Bu manada eğer Hz. Mevlana’nın bize anlattıklarına kulak verecek olursak bilmemiz gereken şey öncelikle asli bir mevzudur ki o da ayrılık mevzusudur. İnsanoğlu kendisine biraz daha dikkatli bir şekilde tefekkür ederse aslında kendi iç dünyasında da bu manada ayrılığın ızdırabını her an duyduğunu fark edecektir. Yani şu dünyada şu âlemde hangi şey insanı mutlu eder. Bir müddet sonra elde ettiği şeylerden insanoğlu bıkıyor. Başka şeyler aramaya başlıyor. Hâlbuki insanoğlu ezel nezdinde hakkın sonsuz hidayet ve ihsanıyla mutluydu” dedi.

Kendi ruhundan üflemiştir
Konuşmasına devam eden Küçük, “İnsan denilen varlık bu âlemde sürgündedir. Yani bir ayrılık halindedir. Bu ayrılığın acısı her daim kendisi için çeşitli vesilelerle zuhur eder.  Eğer insanoğlu bu ızdırabın sebebini bilmezse başka şeylere hamleder ve onunla meşgul olur. Gönlünde nice çözümüne bir türlü ulaşamadığı problemlerle ızdırap çeker. Bu ızdıraplarında temelinde yatan ilahi şekilde insanoğlunun ayrılığıdır. Hak Teâlâ bizi bu âleme ayrı olarak gönderirken habersiz veya herhangi bir şekilde ondan haberimiz olmayacak bir duygusuzluk içinde göndermemiştir. Bize lütfetmiş ve kendi ruhundan üflemiştir. İçimiz de her zaman onun varlığını belli eden bir mektup vardır. Eğer bu mektubu fark edebilirse o kişinin ruhu ilelebet güzel süslere bürünecektir. Yine bilinmesi lazımdır ki bu âlemde 3 günlük ayrılığın sonrasında bile hakka vuslat bulunur” sözlerini söyledi.