Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Artroz Nedir?’ konulu konferansta konuşan Op. Dr. Hasan Feyzi Katıöz, “Artroz ya da halk arasında bilinen tabiriyle kireçlenme, genelde yaşı ilerlemiş kişilerde rastladığımız bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde, vücut ağırlığının ideal kiloya inmesi, düzenli egzersizlerle ekleme binen yükün azaltılması ve kas gücünün artırılması oldukça yararlı olan temel aşamalardır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Herkes İçin Sağlık Projesi kapsamında ‘Artroz Nedir?’ konulu konferans AKM’de gerçekleştirildi. Programa, Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Aydın Sarı, Büyükşehir Belediyesi Polikliniği Başhekimi Dr. Ayhan Ak ile vatandaşlar katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Özel Beyhekim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hasan Feyzi Katıöz, eklemlerde meydana gelen kronik hastalık artrozun nedenleri ve belirtileri hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi.

Yaşlılık ve aşırı kilo
Konuşmasına eklem yaşlanması olarak tanımlanan artroz hakkında bilgiler vererek başlayan Op. Dr. Katıöz, “Artroz ya da halk arasında bilinen tabiriyle kireçlenme, genelde yaşı ilerlemiş kişilerde rastladığımız bir hastalıktır. Buna rağmen genç yaştaki vatandaşlarımızda da eklemle alakalı sistematik hastalıklar sırasında rastlayabiliyoruz. Kısaca kireçlenme, eklemdeki kemiklere hasar veren kronik bir hastalıktır. Hastalığın meydana gelmesinde yaşlanma dışında şişmanlık da önemli etkenlerden biridir. Çünkü kilo problemi olan insanlarda eklemlere fazla yük binmektedir ve kolesterolün yükselmesi gibi metabolizma bozukluluğuna sebep olan etmenler artroz gelişimini kolaylaştırmaktadır” diye konuştu.

İdeal kilo ve egzersizler çok önemli
Yanlış kaynamış kemik kırıklarının da artroza neden olabileceğinin altını çizen Katıöz, “Dışa veya içe dönük diz çarpıklıkları, omurganın ‘S’ şeklindeki eğrilikleri, kamburluk gibi eklemlerde dengesiz yüklenmeye sebep olan vakalar da genç yaşlarda artroz gelişimine neden olmaktadır. Artroz tedavisinin amaçlarını ise; ağrıyı gidermek, günlük aktivitelerin sorunsuz yapılmasına yardımcı olmak, hareketteki kısıtlanmayı düzeltmek ve hastalığın ilerlemesini engellemek olarak sıralayabiliriz. Hastalığın tedavisinde, vücut ağırlığının ideal kiloya inmesi, düzenli egzersizlerle ekleme binen yükün azaltılması ve kas gücünün artırılması oldukça yararlı olan temel aşamalardır” şeklinde konuştu.